Aurica A., o bunică dintr-un sat ieșean, s-a dus pe picioare la Spitalul de Urgență Pașcani pe 20 septembrie 2019. Motivul, dureri la piciorul stâng. A fost internată la secția Îngrijiri Paliative, unde starea ei s-a deteriorat rapid.
“La internare, mama mea era foarte vorbăreață. Nu prezenta nici un semn sau motiv de moarte. După câteva zile de la internare am constatat că mama mea nu mai vorbea, nu mai mânca, nu mai bea apă, nu mai deschidea ochii, nu mai mișca nici mâinile, nici picioarele”, povestește fiul acesteia în plângerea făcută la Direcția de Sănătate Publică Iași după decesul mamei, care a avut loc la o lună după internare.
Suspiciunile fiului sunt că mama sa a fost îngrijită necorespunzător, fiind, în majoritatea timpului, sedată. Bărbatul a anexat, la plângere, trei fotografii cu mama sa zăcând pe patul de spital; în două dintre acestea se văd escare imense pe spate, deasupra posteriorului, și pe un membru.
“Erau răni foarte mari, profunde, de i se vedeau oasele, ajunse în putrefacție și mirositoare, toate făcute din cauza îngrijirii necorespunzătoare”, afirmă fiul femeii.
Mai mult, din cauza durerilor cauzate de escare, pacientei a început să i se administreze morfină de 3 ori pe zi!
“La internarea mamei mele în această unitate așa-zis spitalicească am solicitat în repetate rânduri să o consulte un ortoped pentru a se constata care este problema la picior, ceea ce nu au făcut”
Fiul pacientei:
“I-au dat doar 3 pastile în 10 zile”
Fiul pacientei acuză, de asemenea, și stoparea tratamentului medicamentos cu care s-a internat femeia. Bătrâna suferise un AVC și avea multiple probleme de sănătate, astfel că lua zilnic un tratament medicamentos.
Acesta a observat, la o vizită, că mama sa primise doar 3 pastile în 10 zile. Întrebând cadrele medicale din ce motiv s-a întâmplat asta, răspunsul primit de la o asistentă a fost “doarme prea mult și nu poate înghiți”.
Moartea mamei mele a fost din cauza batjocurei și a lipsei de îngrijire din spital, care este un lagăr de exterminare
Fiul pacientei:
Au externat-o ca “staționară” și “stabilă”
După ce bărbatul a adus inclusiv o prietenă de familie, asistentă medicală la Iași, care a văzut starea gravă a femeii, s-a decis externarea acesteia pe 10 octombrie.
În biletul de externare, se arată că, la sosire, femeia, deși avea mai multe probleme de sănătate firești vârstei înaintate, aceasta se internase din cauza unor probleme la membrele inferioare.
Mai mult, deși fiul declară că aceasta s-a externat în stare de tip vegetativ, în biletul de externare apare că aceasta era în stare staționară și stabilă.
Biletul a fost atașat dosarului.
A murit la două săptămâni după externare
La două săptămâni de la sosirea la domiciliu, femeia a decedat. “A doua zi după ce a ajuns acasă, a început să bea apă pe care i-o dădeam cu pipeta, am încercat să o readuc la viață puțin câte puțin, dar nu a mai rezistat decât două săptămâni”, a conchis bărbatul.
Acesta a atașat la dosar și declarația unei martore, femeie care avea grijă de bătrână și care confirmă starea fizică normală vârstei cu care s-a internat Aurica.
În același spital, un copil de 7 ani a murit, tot în luna noiembrie, după o varicelă.
“Acum mi-a venit și mie reclamația. Am luat la cunoștință, am văzut dosarul cu tot cu fotografii. Voi trimite o echipă de inspectori acolo și voi solicita și un punct de vedere al spitalului. Mai mult, înțeleg că a fost sesizat și Colegiul Medicilor pe același caz. Concluziile le vom trage după ce avem toate elementele”
Liviu Stafie, directorul DSP Iași, ieri:
“Nu știu nimic despre caz. Voi vorbi cu colegii mei. Dacă domnul a făcut deja plângeri, nu cred că mai e nevoie de declarații de la noi, se va vorbi cu instituțiile… E dreptul fiecăruia să facă plângere”
Dr. Gianina Popa, purtător de cuvânt Spitalul de Urgență Pașcani:
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro