În prima zi de ridicare a restricțiilor anti-COVID, Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București a anunțat că își „reia intensiv programele de transplant pulmonar și hepatic după încheierea stării de alertă și scăderea numărului de infectări cu COVID”.
De la debutul pandemiei și până în prezent, activitatea de transplant a fost sistată aproape complet.
Am reușit, între două valuri, să efectuăm doar două transplanturi pulmonare, ultimul având loc în octombrie anul trecut. Ambii pacienți trăiesc și evoluează bine.
Doctorul Narcis Copcă, managerul spitalului bucureștean:
Medicul mărturisește că pe lângă cele două reușite au avut și încercări nefinalizate. „Am avut trei întoarceri din drum. Ne-am pregătit pentru ele, dar fie organele nu au fost compatibile, fie pacienții nu au mai fost eligibili.”
Ținta pe 2022: de 10 ori mai multe transplanturi
Spitalul și-a propus ca țintă în acest an un număr de 20 de pacienți transplantați, în funcție de numărul de donatori. „Pandemia a afectat extrem de mult activitatea de transplant din România. Nu am avut donatori viabili, iar cei care aveau nevoie de transplant au fost reticenți în a veni la spital, la evaluare din teamă de infectare cu COVID”, a explicat doctorul Copcă.
Managerul își dorește să dezvolte activitatea de transplant din România și îi anunță astfel pe colegii de breaslă că activitatea spitalului a intrat în normal și le cere să identifice organe viabile. În același timp, transmite pacienților cu indicație de transplant hepatic sau pulmonar că se pot adresa spitalului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro