„Mă bucur că s-a făcut lumină în acest caz ! Am susținut încă de la început ca transplantul pulmonar nu se realizează la Spitalul Sfânta Maria din cauze exclusiv birocratice. Iată că acum s-a demonstrat că în acest caz a fost rea-voință din partea fostului guvern. Municipalitatea, împreuna cu Ministerul Sănătății, au învestit, de-a lungul timpului, aproximativ 10 milioane de euro pentru finanțarea Clinicii de Transplant din cadrul Spitalului Sfânta Maria, astfel încât să se creeze, în premieră națională, condițiile pentru transplantul pulmonar! Apreciem toate colaborările cu spitalele din Europa, dar ne dorim ca și noi să avem în țara condiții ultramoderne în unitățile medicale. Mă bucur foarte mult că, în cel mai scurt timp, românii vor beneficia în București de o unitate medicală realizată la standarde europene și nu vor mai fi nevoiți să apeleze la clinici din străinătate pentru acest gen de transplant. Am declarat încă de la începutul mandatului meu ca sănătatea reprezintă o prioritate pentru mine și echipa mea și că vom depune toate eforturile ca spitalele administrate de Municipalitate să reprezinte un model pentru sistemul sanitar românesc”, a transmis Gabriela Firea, într-un comunicat.
Anunțul primarului Capitalei vine la o zi după ce ministrul Florin Bodog a declarat, într-o conferință de presă, că se pot face transplanturi la Spitalul „Sf. Maria” din București, care va fi inclus într-un astfel de circuit. În plus, medicii de la „Sf. Maria” vor urma un training cu specialiști de la Hanovra.
Bodog dat asigurări că, într-un an România, va dezvolta un program propriu de transplant pulomonar, iar o clinică privată a depus deja documentația necesară pentru a se acredita ca centru de transplant. Bodog a mai precizat că orice clinică din România, indiferent dacă e de stat sau privată, poate face demersuri pentru a se acredita.
Anul trecut, Vlad Voiculesc, ministrul Sănătății din Guvernul Cioloș, a spus că există suspiciuni că că centrul de transplant pulmonar de la „Sfânta Maria” a fost acreditat sub presiune politică, motiv pentru care activitatea a fost oprită.
Săptămâna trecută, după ce ministrul Florjn Bodog a anunțat că spitalul AKH a reziliat contractul cu România și că pacienții români nu vor mai fi tratați la clinica din Viena, Corpul de control al Agenției Naționale de Transplant a efectuat verificări la Spitalul „Sf. Maria”, pentru a stabili dacă singurul centru din țară unde s-ar putea face transplant de plămâni îndeplinește condițiile pentru care a fost acreditat. În urma verificărilor, ANT a anunțat că se poate face transplant la Spitalul „Sf. Maria”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro