Spitalul din Sinaia apelează la solidaritatea oamenilor și solicită sponsorizări/donații „pentru asigurarea materialelor și echipamentelor medicale de unică folosință necesare”.  

Apelul spitalului din Sinaia

Primăria Sinaia, care declară că e în parteneriat cu spitalul în această campanie, a cheltuit în ultima lună zeci de mii de euro pe achiziţii publice nonurgente, în plină pandemie de coronavirus. 

Chiar în ziua în care în România a fost decretată starea de urgenţă, spitalul din Sinaia a postat pe pagina de Facebook un mesaj prin care anunţa că, “în parteneriat cu Primăria orașului Sinaia”, demarează “o campanie de atragere de sponsorizări/donații pentru asigurarea în regim de URGENȚĂ a tuturor materialelor și echipamentelor medicale de unică folosință necesare protecției cadrelor medicale sinăiene și a pacienților din spital”.

Acolo lucrează 25 de medici, 75 de asistente şi 35 de infirmiere şi brancardieri. De când a început pandemia, cu toţii au primit din partea statului român 25 de măşti chirurgicale şi 30 de combinezoane de protecţie. „Vă daţi seama ce înseamnă, în condiţiile în care trebuie să schimbi o mască la patru ore”, ne-a declarat indignată Miu Mariana, directoarea spitalului din Sinaia.

Primăria a dat  26.152 de euro pe o autoutilitară

“Primăria ne ajută în sensul contactării a cât mai multor firme, persoane care pot să ne sprijine în această perioadă, pentru achiziţionarea echipamentelor necesare”, spune directoarea spitalului.

“Am luat decizia demarării acestei campanii ca măsură de prevenție și protecție a sinăienilor și mai ales a cadrelor medicale, care pot fi expuși infectării cu COVID-19. MEDICII DIN SPITALUL ORĂȘENESC SINAIA SUNT MEREU ALĂTURI DE NOI ȘI E MOMENTUL CA NOI SĂ-I PROTEJĂM PE EI!”, scrie pe Facebook Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia.

Dar când spune „NOI”, primarul se referă prioritar la ceilalţi cetăţenii din Sinaia. Pentru că, la începutul lunii trecute, cu doar câteva zile înainte de postarea acestui mesaj, Primăria din Sinaia cheltuise 26.152 de euro pentru achiziționarea unei autoutilitare MITSUBISHI MY20 L200.

Refacerea intrării în primărie, în plină pandemie

La 20 martie, spitalul din Sinaia posta pe Facebook: „Situaţie donaţii în cadrul campaniei «Medicii noștri au nevoie de noi!» inițiată în data 16.03.2020 – Cont lei: 0; Cont euro: 0”

În aceeaşi zi, Primăria din Sinaia plătea 35.755 de euro pentru “lucrări intervenţie acces sediu primărie, înlocuire scară cu structură metalică”. Lucrarea a fost atribuită, prin achiziţie directă, unei firme de construcţii din acelaşi oraş.

Alte 14.921 de euro, pentru a învăţa cum să facă achiziţii

Luna trecută, la Spitalul Sinaia au ajuns doi suspecţi de COVID-19, ale căror teste au ieşit negative, spre marea uşurare a personalului medical.

Pe 26 martie, primarul Vlad Oprea posta pe Facebook un nou anunţ prin care-şi îndeamnă concitadinii să doneze bani pentru “mănuşi, viziere, combinezoane, ochelari etc. necesare protecţiei CADRELOR MEDICALE SINĂIENE.”

Ieri, în conturile deschise de spitalul din Sinaia se adunaseră în jur de 18.000 de lei, adică vreo 3.800 de euro.

Tot ieri, Primăria din Sinaia a cheltuit 14.921 de euro pentru achiziţionarea unui  Abonament Business de servicii de consultanţă în achiziţii publice. În plină pandemie, cei din primărie au nevoie să fie consiliaţi în iniţierea/atribuirea achiziţiilor directe. 

Asta în vreme ce cadrele medicale de la spitalul din Sinaia nu au nici acum măşti speciale cu filtru. Încearcă să le cumpere din donaţiile venite de la populaţie.

UPDATE: Într-un drept la replică trimis pe adresa redacţiei Liberatea, Primăria Sinaia susţine că acest articol „este vădit scris sub semnul atacului personal și în stil exploziv”.

În comunicatul Primăriei Sinaia, intitulat „Binele se face în linişte”, se precizează următoarele:

„1. Mașina autoutilitară achiziționată: achiziția a fost demarată ca urmare a situației de COD ROȘU cu care ne-am confruntat în urmă cu câteva luni, când am realizat că avem nevoie să intervenim în zone greu accesibile. Procedura de achiziție s-a finalizat la începutul lunii martie. În aceste momente, autoutilitara deservește Grupul de Sprijin Local pentru Situații de Urgență (altfel spus, o folosim pentru aprovizionarea la domiciliu pentru persoanele vârstnice, cărăm materiale de protecție, patrulăm în zonele montane, șamd).

„2. Refacerea intrării în Primărie: nu s-a cheltuit niciun leu. Suma nu a fost achitată ci doar procedura administrativă încheiată. Există un acces separat în clădirea instituției, scara din lemn fiind putrezită și închisă circulației. Am stopat această investiție la începutul situației de urgență.

3. Servicii de consultanță în achiziții publice – la acest punct superficialitatea documentării este evidentă. Nu vă este cunoscută capacitatea administrativă de care dăm dovadă. Suntem orașul campion la fonduri europene pe cap de locuitor, cu 4815 euro/sinăian. Acum avem în implementare 10 astfel de proiecte, în valoare totală de 32 de milioane de euro, care necesită atenție. Contractul la care faceți referire este unul anual și printr-un simplu calcul reiese suma de 6000 lei/lună, altfel spus 600 lei pentru fiecare proiect. Această sumă nu văduvește cu nimic bugetul alocat sănătății ci chiar vine în sprijin, contractul incluzând chiar și CONTINUAREA CONSTRUCȚIEI NOULUI SPITAL SINAIA PE CARE ÎL RIDICĂM NUMAI DIN FONDURI LOCALE.”

În acelaşi comunicat de presă, managerului Spitalului Sinaia, Mariana Miu, precizează că Primăria „a asigurat tot suportul:

– logistic, prin personalul SC Sinaia Forever SRL pentru construirea de podine pentru amplasarea de containere și a cortului de triaj, lucrări de racordare la electricitate, apă/canal în toate locațiile noi, cu funcțiune de triaj /izolator)

-remodelări circuite alimentare cu gaz metan și apă potabilă/canalizare pentru amenajarea pistei de aterizare a elicopterelor SMURD – preluare cazuri critice.

-reparație capitală în regim de urgență a unei clădiri existente și neutilizată pentru organizarea unui izolator pentru pacienții cu forme ușoare și medii, având o capacitate de 6 saloane de izolare.

-montare barieră pentru organizare circuite rutiere în curtea interioară a spitalului și bolarzi de limtare acces.

-material (alimente pentru personal medical și TESA spital).

-financiar (prin rectificări bugetare pe capitole deficitare)”

Urmărește-ne pe Google News