La sfârşitul lunii ianuarie un asistent de pe secţia de ortopedie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, avertizor de integritate, sesiza mai multe nereguli în cadrul spitalului, printre care lipsa avizelor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) pentru echipamentele radiologice mobile, precum şi lipsa permiselor medicilor practicieni pentru a utiliza respectivele echipamente.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a reclamat și pe Facebook aceleași neereguli la Spitalul Universitar.
„Ştiu foarte precis că nu au aviz de la cel care a făcut sesizarea la CNCAN şi care a primit confirmarea că nu există aviz. Acele aparate trebuie să stea în poziţie fixă, să se verifice dăcă sunt într-o cameră izolată, iar medicii trebuie să fie instruiţi să-l folosească. Vorbim de o cantitate de iradiaţii care trebuie verificată periodic. Aparatele au funcţionat fără avize şi fără ca medicii să fie instruiţi. La momentul sesizării aceste avize nu existau. Sesizarea a fost depusă în 30 ianuarie de către unul de avertizorii de integritate, un asistent de pe secţia de ortopedie. Aparatele de pe secţia de ortopedie nu au aviz din luna decembrie”, a declarat pentru Libertatea deputatul Emanuel Ungureanu.
Echipamente radiologice cu autorizație expirată
Alexandru Eremia, director inspecţii în cadrul CNCAN, a declarat pentru Libertatea că cele nouă echipamente radiologice folosite în blocul operator central nu mai au autorizaţie de funcţionare de pe 12 ianuarie.
La momentul acesta nu au autorizaţie. Ele sunt folosite în blocul operator central pe mai multe secţii, pe secţia de neonatologie, pe unitatea de primiri urgenţe, pe secţia de cardiologie, secţia de ortopedie.
Alexandru Eremia, director inspecţii CNCAN:
Alexandru Eremia precizează că nici medicii care folosesc aceste echipamente nu au permis de folosire a acestora. „Medicii practicieni de acolo, conform autorizaţiei, trebuiau să se prezinte la CNCAN şi să obţină permisul de nivel doi. Ei s-au înscris prin 2019, dar nu s-au prezentat la examen şi au fost respinşi. Nu au obţinut acel permis care să le dea dreptul să folosească acele echipamente. Medicii nu ar trebui să utilizeze acele aparate. Este exact ca la maşini, nu ai permis nu poţi să conduci”, a declarat oficialul CNCAN.
În replică, conducerea Spitalului Universitar a transmis că a trimis o adresă șefilor de secții încă de săptămâna trecută pentru a nominaliza medicii care vor merge la CNCAN.
„Conducerea Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti face precizarea ca inca de saptamana trecuta a trimis o adresa pe sectii prin care seful de sectie trebuie sa nominalizeze medicii care trebuie sa mearga in perioada urmatoare la CNCAN sa faca acest curs pentru a obtine permisul CNCAN de nivel 2”, se arată în comunicat.
Redăm mai jos comunicatul intergral al Spitalului Universitar
Amendă de 5.000 de lei pentru neregulile găsite la Spitalul Universitar
Directorul de inspecţii din cadrul CNCAN a declarat că pentru aceste două nereguli Spitalul Universitar a fost amendat cu 5.000 de lei pe 5 februarie. „Au câteva termene ca să intre în legalitate. La sfârşitul lunii ar trebui să efectueze verificarea tehnică a echipamentelor, să depună dosarul de autorizare, care e condiţionat de avizul DSP, iar medicii să obţină permisul de folosire a echipamentelor. Nimeni nu contestă gradul de cunoaştere al medicilor, doar că procedurile nu s-au respectat. Medicii practicieni nu prea au tragere de inimă pentru a obţine permisul de nivel doi, sunt prea ocupaţi, au operaţii, trebuie să urmeze cursul de o săptămână”, spune Alexandru Eremia.
Nu este prima amendă în cazul Spitalului Universitar. Luna trecută, Spitalul Universitar de Urgență București a fost amendat cu 20.000 de lei, după ce inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București au constatat nereguli în manipularea pacienților decedați. De asemenea, în spațiul public a apărut informația că sângele rezultat în urma operațiilor este aruncat pur și simplu la canalizare. Între timp, ministrul Sănătății, Victor Costache, a decis să trimită Corpul de Control la această unitate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro