„Planul alb” presupune ca fiecare unitate sanitară să trateze și să testeze pacienți cu Covid-19 din județul în care se află.
La Timișoara au fost aduși pacienți din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Cluj. 80% din pacienții tratați la Timișoara au venit din alte județe.
Conducerea spitalului „Victor Babeş” cere ca și județele limitrofe să-și întocmească „Planul alb” și să trateze și inclusiv să testeze pacienții cu Covid-19 din spitalele lor.
Directorul unităţii spune că din cele nouă paturi ATI sunt ocupate cinci, din care doar două de pacienți din județul Timiș.
Am trimis documente în acest sens către Ministerul Sănătății, Direcțiile de Sănătate Publică din cele patru județe și Prefectura Timiș. 80 la sută dintre pacienți internați la noi în spital cu Covid-19 sunt din alte județe. Considerăm că este necesară aplicarea planului alb la nivelul tuturor județelor.
Voichiţa Lăzureanu, manager Spitalul „Victor Babeş”
„Noi avem nouă paturi funcționale pe ATI și cinci sunt ocupate, avem posibilitatea să ne întindem până la 12, dar cu îngrămădirea pacienților. Sunt doar doi din Timiș. Noi încercăm să nu mai primim pacienți, dar dacă ajung la noi nu putem să le închidem ușa. Încercăm, de fapt, să responsabilizăm toate județele să facă managementul pacienților din zonele lor. Vrem să se lucreze teste în fiecare județ. Deocamdată, din patru județe, doar spitalul nostru lucrează teste pentru coronavirus. Încercăm să ne facem fiecare treaba în județul nostru, dar să nu pasăm pe Timișoara și Spitalul «Victor Babeș» absolut toți pacienții din alte județe”, a explicat Voichița Lăzureanu pentru Libertatea.
Nu se poate ca după o lună să nu se ia nici o măsură în alte părți, noi nu am descoperit nimic deosebit
Voichiţa Lăzureanu, manager Spitalul „Victor Babeş”
53 de pacienți din totalul de 94 declarați vindecați la nivel național au fost externați din spitalul de boli infecțioase din Timișoara.
Managerul spune că nu se pune problema ca bolnavii care ajung în izolete la Timișoara să fie respinși, însă ar fi bine ca ei să fie tratați în județele în care își au domiciliul.
„Vom primi pacienți din alte județe și o să încercăm să facem tot posibilul pentru toți pacienții. Nu se poate ca după o lună să nu se ia nici o măsură în nici unul din celelalte trei județe. Au compartimente de boli infecțioase în toate județele și în toate județele sunt sigură că se pot identifica anumite spitale unde să se poată face managementul cu medicii de boli infecțioase de acolo. Pot doar să spun că, așa cum facem noi, așa puteau să facă și ei, nu am descoperit nimic deosebit. Sunt sigură că așa cum s-a organizat județul Timiș și cum am mobilizat toate resursele, de personal medical, de personal auxiliar, de stocuri, de echipament medical, cu sprijin de la Primăria Timișoara, de la Consiliul Județean Timiș, din donații, cred că se putea organiza în orice județ”, a mai spus directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.
Cinci bolnavi cu Covid-19 sunt în stare critică la Timișoara, iar în spital au fost internate peste 30 de persoane infectate cu coronavirus.
Joi dimineața, în județul Timiș se aflau în carantină 245 de persoane care au venit din zone roșii, iar alte 1.671 de persoane sunt în izolare la domiciliu.
DSP Timiș: „Nu putem fi responsabili pentru toate neajunsurile unui sistem public”
Tot la o lună de când a ajuns coronavirusul în România, conducerea DSP Timiș anunță autoritățile că acolo “nu lucrează roboți” și cere să nu se mai paseze responsabilitatea.
Directorul Mariana Rădulescu a trimis o scrisoare deschisă mass-mediei, bănățenilor și autorităților din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș. Este, mai degrabă, „un apel la responsabilitate instituțională, la o pandemie de umanitate, solidaritate și toleranță”.
“Toleranța, solidaritatea, empatia, umanitatea și responsabilitatea publică ar trebui să primeze, nu să fie la nivel declarativ, „ca să dăm bine la camera tv sau la poza de grup”.
„Și acest lucru se poate face doar prin comunicare rapidă și doar asumarea răspunderii, nu prin pasarea responsabilităților sau prin supraîncărcarea unor instituții publice care și așa sunt în pragul colapsului din lipsă de personal, de pârghii legislative etc. (…) NU suntem depășiți din cauza faptului că NU avem profesioniști în domenii vitale de activitate, ci din cauza unor orgolii mărunte, din pricina faptului că pasăm responsabilități de la unul la celalalt și că, incredibil, ne este teamă să ne asumăm decizii logice și firești, care ar putea salva vieți omenești!”, spune Mariana Rădulescu.
Conducerea Direcției de Sănătate Publică mai spune că instituția este supraîncărcată de sarcini și obligații și, deși personalul este insuficient, oamenii muncesc, de circa cinci săptămâni, minimum 14 ore pe zi, șapte zile din șapte.
„Vă rog pe toți să înțelegeți că și noi, cei de la DSP Timiș, suntem oameni. Nu suntem roboti! Nu le putem duce pe toate, nu putem fi responsabili pentru toate neajunsurile unui sistem public și nici nu vom accepta sa fim vinovații de serviciu sau ciuca tuturor bătăilor! DSP Timiș este o instituție importantă a statului român, cu atât mai mult în această perioadă”, a conchis Mariana Rădulescu.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro