Problemele de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Victor Babeş” din Timişoara se agravează, după ce conducerea unităţii sanitare a refuzat prelungirea prin act adiţional a contractului-cadru pentru furnizarea de servicii medicale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş. Oficialii unității medicale sunt nemulţumiți de fondurile insuficiente alocate luna trecută, care nu pot acoperi toate cheltuielile, relevă Opinia Timișoarei.
”Am refuzat semnarea contractului pe luna iulie, pentru că avem bani doar pentru salariile angajatorilor, dar fără bani pentru tot ce însemna frunizori – utilități, hrană, reactivi, ambulanță. Salariile brute sunt de aproximativ 1.200.000 lei, plus tichetele de masă, care fac parte tot din salarii. În total, cheltuielile de personal sunt în valoare de peste 1.500.000 lei, iar valoarea contractului propus de CJAS este de puțin peste 1.200.000 lei. Nu ne acoperă cheltuielile de personal, dar nu mai avem de unde să plătim absolut nimic pentru a duce la îndeplinirea actului medical, așa cum ne obligă legea”, a spus managerul Spitalului Victor Babeș, Voichița Lăzureanu.
Aceasta a adăugat că nu va semna decât cu două condiții – ori să se organizeze o mediere la București, la sediul central, ori Casă de Sănătate să fie de acord cu suplimentarea sumei la valoarea de care are nevoie spitalul, și anume peste 1.500.000 lei.
CJAS îi așteaptă să semneze
Altfel, conducerea spitalului amenință cu greva și cu întreruperea actului medical, mai ales că, din cauza datoriilor, furnizorii au dat în judecată spitalul și, cel mai probabil, nu vor mai livra materialele sanitare și medicamentele necesare desfășurării activității.
De cealaltă parte, reprezentanții Casei de Județene de Asigurări de Sănătate Timiș susțin că au toată deschiderea și așteaptă în continuare că reprezentanții unității medicale să semneze actul adițional, pentru luna iulie.
”Precizăm faptul că nesemnarea actului adițional de prelungire cu CJAS conduce implicit la neplata serviciilor medicale efectuate începând cu data de 1 iulie 2016, cu consecințe iremediabile asupra stării de sănătate a pacienților din judetul Timiș și din județele limitrofe. De asemenea, potrivit art.14 din contractul încheiat cu CJAS Timiș, efectuarea de servicii medicale peste prevederile contractuale se face pe proprie răspundere și nu atrage nici o obligație din partea casei de asigurări cu care s-a încheiat contractul”, se arată într-un comunicat al CJAS Timiș.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro