CCP_6341Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 34

Fotografii: Vlad Chirea

„Spitalul Clinic de Copii ‘Doctor Victor Gomoiu’ este primul spital pentru copii construit în Capitală în ultimii 30 de ani! De asemenea, acesta este primul spital care asigura activități de asistență medicală, de educație academică și de cercetare științifică în domeniul de pediatrie din România, construit și dotat de Municipalitate.

Noul spital are de șase etaje, este construit în curtea actualei unități sanitare, veche de aproape o sută de ani, fiind proiectat și realizat respectând toate standardele UE, fiind dotat cu aparatură și echipamente medicale de ultima generație. Totodată, în locul vechiului spital va fi construit un centru de excelență în oncologie precum și un minihotel unde se pot caza însoțitorii copiilor. De asemenea,toate secțiile și compartimentele din vechiul spital (secția clinică de pediatrie, secția clinică neurologie, gastroenterologie, pneumologie, alergologie, ORL, cardiologie pediatrică, recuperare) au fost mutate în nouă clădire, dotate cu aparatură de ultima generație și sunt funcționale încă din dată de 23 aprilie a acestui an.

Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”
Recomandări
Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”

Mai mult decât atât, având în vedere că odată cu extinderea spitalului s-a mărit numărul specializărilor, pentru cele șapte secții nou înființate (ortopedie, chirurgie pediatrică, diabetologie, endocrinologie, hematologie, oncologie pediatrică și dermatologie) se vor finaliza dotările și se vor angaja de urgență medici specializați în aceste domenii”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

La rândul ei, premierul Viorica Dăncilă a spus: „Această investiție este foarte importantă pentru noi toți și îmi exprim speranța că vom inaugura împreună cât mai multe spitale. De asemenea, sunt convinsă că veți duce la bun sfârșit proiectul spitalului metropolitan, un obiectiv de investiții esențial pentru sănătatea românilor”.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a spus: „Sunt foarte impresionată de tot ce am văzut astăzi aici: noul spital dr Victor Gomoiu arată exact așa cum trebuie să arate un spital în anul 2018, atât din punct de vedere medical, funcțional, cât și că aspect, dotat cu aparatură ultraperformantă și cu circuitele care respectă toate normele europene.

Lucrările pentru construcția noului spital de pediatrie au fost deschise în vara lui 2013 fiind gândit ca primul spital de urgenţă pentru copii realizat de municipalitate în ultimele trei decenii şi primul spital universitar de pediatrie din România.

Mircea Geoană, când ocupa funcția de ministru de externe, l-a angajat pe Călin Georgescu drept consilier personal
Recomandări
Mircea Geoană, când ocupa funcția de ministru de externe, l-a angajat pe Călin Georgescu drept consilier personal

Noul spital are șase etaje, este construit în curtea actualei unităţi sanitare de la Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu” . Unitatea este proiectată și realizată la toate standardele Uniunii Europene.

Odată cu noua structură, numărul paturilor a crescut de la 157 la 222, din care 202 de paturi pentru spitalizare continuă și 20 pentru spitalizare de zi. Spitalul s-a extins de la aproximativ 5.660 mp la 19.260 mp, suprafață construită.

Totodată, numărul sălilor de operație a crescut de la două la zece, respectiv: două săli pentru intervențiile ORL, patru săli pentru chirugie pediatrică și tot patru pentru ortopedie pediatrică. Spitalul are un spațiu verde de 3.400 mp.

Costul lucrării se ridică la 40 de milioane de euro, din care 7,3 milioane de euro fiind pentru aparatura medicală. Banii sunt alocați   de la bugetul local.

CCP_6341Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 34

Structura spitalului

La subsol sunt prevăzute: farmacia, laboratoare de anatomie patologică, bucătărie, sala de mese, adăpost de protecție civilă, atelier tehnic și parcare subterană.

Mulțumim, Klaus! Aroganța, lăcomia și servilismul au produs, în mod uimitor, speranță
Recomandări
Mulțumim, Klaus! Aroganța, lăcomia și servilismul au produs, în mod uimitor, speranță

La parter sunt: camera de gardă și ambulatoriu integrat în care funcționează șase  cabinete de specialitate pentru: pediatrie, neurologie pediatrică, ORL, cardiologie, psihologie/logopedie și ecografie.

La etajul unul funcționează : secția de spitalizare de zi cu 20 paturi (specialități medicale și chirurgicale); cabinete de endoscopie digestivă, săli de microintervenții chirurgicale, ecografie generală, ecografie cardiacă, EKG, EEG, etc.), biberonerie, sterilizare centralizată, laboratoarele de analize medicale.

La etajul doi sunt două secții clinice de pediatrie: Secția Clinică de Pediatrie 1- pneumologie pediatrică; alergologie și imunologie, terapie acută totalizând 28 de paturi și Secția Clinică de Pediatrie 2 -gastroenterologie pediatrică,  recuperare nutrițională, terapie acută (vor exista paturi de diabet, boli de nutriție și boli metabolice) în total  28 paturi.

La etajul trei sunt : Secția Clinică de Pediatrie 3-  cardiologie pediatrică, endocrinologie,  (vor exista paturi de hematologie și oncologie pediatrică), în total 25 paturi, Compartimentul ORL, cu 18 paturi.

La etajul patru sunt :neurologie pediatrică – 28 de paturi, chirurgie pediatrică, oftalmologie cu 25 paturi, Compartiment de dermatovenerologie cu cinci paturi, Compartiment de recuperare, medicină fizică și balneologie cu cinci paturi.

La etajul cinci funcționează  un bloc operator cu șase săli de operații pentru ORL și Chirurgie;  Anestezie Terapie Intensivă (cu opt paturi), sala de ședințe, cabinete medicale, spații de  odihnă pentru medici, iar la etajul șase se află: Secția de ortopedie pediatrică,bloc operator pentru ortopedie, cu patru săli de operații ATI cu șapte paturi.

Noul spital are și locuri de parcare. Astfel, există o parcare subterană destinată personalului medical, cu o capacitate de 52 de locuri,o parcare supraterană destinată vizitatorilor/pacienților  cu 67 de locuri și cinci locuri de parcare pentru ambulante.

Noul spital are autorizație sanitară de funcționare din 19aprilie 2018.

De asemenea, noua unitate medicală este dotată cu un generator de mare capacitate astfel încât să nu existe sincope în cazul unei avarii.

Toate secțiile și compartimentele din vechiul spital (Secția Clinică de pediatrie, Secția Clinică neurologie, ORL, compartiment cardiologie pediatrică) au fost mutate și funcționează în noua clădire din  23 aprilie 2018.

Mai trebuie dotate: bucătăria, farmacia, biberoneria, laboratorul de analize medicale și serviciul de radiologie care funcționează provizoriu în vechiul spital. Acestea toate vor fi relocate în noul spital, imediat după finalizarea dotarilor.

Potrivit legislației, după ce au fost înființate noile secții, pot fi scoase la concurs posturile vacante, astfel încât spitalul să fie funcțional în totalitate.

În prezent, în spital lucrează  253 angajați dintre care:  42 de medici,  14 rezidenți,12 alt personal medical superior (farmacisti/biologi), 98 asistenți medicali,  6 registratori medicali, statisticieni, 20 personal TESA, 17 angajați de servire și 44 personal  medical auxiliar.

Pentru funcționarea optimă a spitalului în toate secțiile și compartimentele aprobate în noua structură organizatorică ar mai fi necesare 302 posturi, dintre care 43 de medici; 152 asistenți medicali, 55 personal medical auxiliar (infirmiere, brancardieri, gipsari, etc.); 10 posturi pentru personal sanitar superior (biologi, biochimiști, kinetoterapeuți), 12 posturi pentru alt personal medical sanitar, (statisticieni, regitratori medicali, etc.), 14 angajați  TESA,  16 persoane pentru deservire.

Spitalul va avea în total 555 posturi.

În plus, spitalul va avea un loc de joacă în curtea spitalului. În această vară, printr-un proiect cu Universitatea de Arte Plastice se va demara o acțiune prin care vor fi  pictați pereții  scărilor de acces. În cele două  corpuri de cladire de la intrarea în  vechiul sediu se vor amenaja spații de cazare pentru apartinătorii copiilor internați și un centru de excelență în oncologie pediatrică.

La initiațiva prof. dr. Victor Gomoiu, spitalul a fost dat în folosință în urma cu aproape 100 de ani, în 1927.

După cel de-al Doilea Razboi Mondial, spitalul a avut destinație exclusiv pediatrică, sub numele Spitalul de Copii „23 August”.

Denumirea actuală, respectiv Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, i-a fost atribuită în 1990, și reprezintă un omagiu pentru omul și medicul de excepție, profesorul Victor Gomoiu.

În acest spital și-au desfășurat activitatea nume celebre ale pediatriei românești, începând cu Prof. Dr Valeriu Popescu, continuând cu Prof. Dr. Dimitrie Dragomir, Prof. Dr. Constantin Arion.

Spitalul asigură pe lângă asistență medicală pediatrică de diferite specialități, și activitati de educatie academică, prin intermediul cadrelor universitare ale Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

Lucrăile la noul spital au început în 2013 și se estima că ar putea fi închiate în 2015.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Știrileprotv.ro
VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
FANATIK.RO
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
Elle.ro
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Top 10 declaraţii controversate ale lui Călin Georgescu: "Aia a fost o manipulare, cu mersul omului pe lună"
Observatornews.ro
Top 10 declaraţii controversate ale lui Călin Georgescu: "Aia a fost o manipulare, cu mersul omului pe lună"
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI