Polonia nu are îndoieli cu privire la cel care orchestrează criza umanitară de la granița cu Belarusul. Este vorba despre președintele rus Vladimir Putin.
Din vară, dictatorul din Belarus Aleksandr Lukașenko a adus mii de migranți din Orientul Mijlociu și Africa în țara sa, apoi i-a presat să încerce să treacă granița poloneză, pentru a ajunge în UE.
Criza a escaladat luni, când 1.500-2.000 de migranți au încercat să treacă de gardurile care separă cele două țări, în apropierea orașului polonez Kuznica, dar au fost respinși de forțele de poliție și de militari, mobilizați de Varșovia în număr mare în zonă.
Situația este dramatică.
De o parte se află câteva mii de migranți, cei mai mulți bărbați tineri, dar și femei și copii, care au fost aduși cu avioanele din țările lor, conduși la graniță de militarii belaruși și lăsați acolo, la temperaturi care s-au prăbușit sub zero grade Celsius.
De partea cealaltă se află forțele poloneze decise să nu permită nimănui intrarea în țară. Potrivit datelor oficiale, Varșovia a trimis la fața locului 12.000 de militari.
Marți, guvernul polonez a identificat vinovatul din spatele crizei. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că Vladimir Putin este păpușarul din spatele războiului hibrid de la graniță.
„Acesta este ultimul atac al lui Lukașenko, care este un executor, un facilitator, dar sponsorii se află la Moscova, sponsorul este președintele Putin, care arată determinarea de a derula un scenariu de reconstruire a imperiului rus, scenariu pe care noi, polonezii, trebuie să îl combatem”, a spus premierul în parlament, marți.
În acest moment, autoritățile poloneze iau în calcul să înlocuiască gardul de sârmă ghimpată de la granița de est cu unul de beton. Autoritățile au declarat deja starea de urgență în zonă, împiedicând jurnaliștii, organizațiile umanitare și medicii să ajungă acolo.
În mod vital, Varșovia se bucură de sprijinul UE, al NATO și al SUA.
Ministrul german de interne Horst Seehofer a cerut celorlalte state europene să fie solidare cu Polonia. Președintele Consiliului European Charles Michel va ajunge miercuri la Varșovia pentru a demonstra acest lucru.
NATO și SUA au condamnat și ele acțiunile regimului de la Minsk.
În acest timp, ministrul de externe Serghei Lavrov a turnat gaz peste foc, sugerând că UE ar trebui să plătească Minskul pentru a-i ține departe pe migranți, în același mod în care europenii au plătit Turcia.
„Sunt tratați ca niște mingi de ping-pong”
În vreme ce armata poloneză reușește în mare parte să țină granița închisă, opoziția din țară și organizațiile umanitare au îndemnat guvernul de la Varșovia să îi ajute totuși pe migranții care reușesc să intre în UE.
„Nu există îndoială că aceasta este o criză (umanitară) profundă”, a declarat Hanna Machińska, adjunct avocatului poporului din Polonia, care monitorizează încălcarea drepturilor omului în țară.
Potrivit datelor oficiale, în jur de zece persoane au murit în tentativa de a trece granița. Dar activiștii care operează în zonă cred că numărul ar fi de fapt mai mare.
Guvernul polonez a trimis două convoaie umanitare în Belarus, dar acestea nu au fost lăsate să intre. Unii migranți care aveau nevoie de îngrijiri medicale au fost internați în spitale.
Organizațiile umanitare avertizează însă că situația devine tot mai complicată, odată ce iarna se instalează în zonă.
Urszula Glensk, profesoară la Universitatea Wrocław, care a venit în zonă ca voluntar, a explicat că migranții refugiați în pădurea de lângă graniță sunt de obicei uzi, înfometați și însetați, aproape hipotermici și nepregătiți pentru temperaturile scăzute.
Ea a spus că migranții sunt împinși de forțele din Belarus spre pădurea din partea poloneză, apoi sunt deseori prinși de polonezi și trimiși înapoi în Belarus.
„Sunt tratați ca niște mingi de ping-pong”, a declarat ea. „Nu mă aștept ca guvernul polonez să rezolve această problemă într-un fel umanitar”, a spus ea.
Polonia nu acceptă, deocamdată, ajutorul extern
Este neclar ce pot face organizațiile internaționale pentru a ajuta, deoarece Polonia a preferat să se descurce singură.
Deocamdată, oficialii UE, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și vicepreședintele Margaritis Schinas, au anunțat că vor pleca în țările de origine ale migranților, și în cele de tranzit, pentru a se asigura că acestea nu vor cădea în viitor în „capcana autorităților din Belarus”.
Blocul comunitar a anunțat, de asemenea, că vrea să sancționeze companiile implicate în traficul de migranți.
Comisia mai are un instrument la dispoziție pentru a ajuta Polonia. Este vorba despre Mecanismul de Protecția Civilă. Doar că Varșovia a evitat deocamdată să activeze acest mecanism.
UE mai poate oferi ajutor în teren prin intermediul Frontex și Europol, dar nici în acest caz nu a fost solicitat ajutorul.
Marți, premierul polonez a declarat că Frontex nu ar putea ajuta foarte mult, deoarece are doar 1.000 de agenți.
Christine Goyer, o reprezentantă a Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, a spus, la rândul ei, că ONU a încercat să ajungă în zonă, dar nu a primit acces.