În mandatul Gabrielei Firea, în afară de primar şi viceprimar, toţi angajaţii primeau sporuri pentru condiţii vătămătoare de la stenodactilografi la şoferi şi îngrijitori, arată sursa citată.

Potrivit listei publicate de PMB, un şofer încadrat cu un salariu de 4.093 de lei a încasat un spor de condiţii vătămătoare de 523 de lei. De asemenea, un muncitor calificat primea un salariu de bază 3.988 şi un spor de condiţii vătămătoare de 510 lei.

Un stenodactilograf, secretar-dactilograf sau dactilograf la PMB este plătit cu un salariu de bază cuprins între 3.000 şi 4.300 de lei, iar sporul de condiţii vătămătoare este cuprins între 400 şi 500 de lei. Un casier sau un magaziner la PMB lua 4.229 de lei şi un spor de 540 de lei, pentru condiţii vătămătoare.

În cazul funcţionarilor publici, sporul de condiţii vătămătoare era cuprins între 885 şi 2.319 lei

Funcţionarii publici şi personalul contractual pot beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat.

Potrivit regulamentului adoptat de Guvern, sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă în funcţie de:

  • Înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă;
  • Existența unor indici de morbiditate la locurile de muncă respective;
  • Înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.

Reacţia Primăriei Capitalei

Primăria Capitalei informează că modul de calcul al salariilor acordate angajaților este cel prevăzut de legislația în vigoare în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice. Astfel, salariile s-au stabilit în urma consultării cu sindicatele și cu reprezentanții salariaților și au fost aprobate de CGMB (în conformitate cu prevederile Legii nr. 153/2017, art.11). Totodată, la stabilirea salariilor pe fiecare funcție prevăzută de legea citată s-a avut în vedere salarizarea pe funcții din administrația locală, la nivel național, arată un comunicat al PMB.

Datele sunt total transparente, fiind afișate pe site-ul PMB în zilele de 31 martie şi 30 septembrie ale fiecărui an, conform legii. Salariile publicate reprezintă salarii brute, ceea ce înseamnă că, în medie, 41,5% dintre cifrele publicate reprezintă contribuțiile către bugetul statului și bugetele asigurărilor sociale. În ceea ce privește sporul pentru condiții vătămătoare, acesta se acordă începând din anul 2006, în conformitate cu prevederile legale.

De acest spor beneficiază angajații din toate instituțiile statului din administrația publică centrala și locală, cu condiția îndeplinirii criteriilor legale în vigoare (evaluarea factorilor de risc și consecințele acestora asupra sănătății salariaților, certificate prin buletine de determinare și expertizare emise de către autoritățile abilitate).

Așadar, pentru condiții vătămătoare se acordă salariaților sporul de 15% din salariul de bază, corespunzător cu timpul efectiv lucrat, cu respectarea art. 11 alin. (4) și art. 25 alin. (1) din Legea nr. 153/2017, dacă își desfășoară activitatea în astfel de condiții, având la bază buletinele de determinare sau expertizare emise de către autoritățile abilitate în acest sens, conform legii (conform art. 23 din legea nr. 153/2017 cu modificările și completările ulterioare), menținut cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018 (conform art. 34 alin. (2) din OUG 114/2018), mai precizează PMB.

Urmărește-ne pe Google News