Alex Benchea, 21 de ani, este un alpinist nevăzător care a înregistrat o premieră națională la finalul anului trecut, când, alături de ghidul internațional Cosmin Andron, a urcat pe Kilimanjaro – 5.895 m. Acum, Alex se antrenează alături de colegul său, Răzvan Nedu, 23 de ani, să cucerească vârful Alpilor.
Weekendul trecut, cei doi sportivi, alături de o echipă de profesioniști, au urcat pe acoperișul României, Vârful Moldoveanu, la 2.544 m.
Alex și Răzvan văd împreună 1%, dar asta nu i-a împiedicat să reprezinte România la competiții naționale și internaționale.
”Visul meu merge mai departe. Reușita cu Kilimanjaro a fost doar dovada că orice vis devine posibil atunci când ești hotărât și ai oamenii potriviți lângă tine. Pentru această nouă expediție, pe Mont Blanc, îl vreau și pe Răzvan lângă mine pentru că suntem amândoi sportivi cu deficiențe de vedere. Eu sunt complet nevăzător, iar Răzvan vede 1%. În aceste condiții comunitatea copiilor cu deficiențe de vedere are modele în noi, tinerii se pot inspira din reușitele noastre pentru a îmbrățișa o viață independentă”, spune Alex Benchea, Alpinistul cu Ochii Albi.
Alex Benchea este student la Facultatea de Geografie, Universitatea “Babeș-Bolyai” și spune că este pasionat de călătorii.
Vede în proporție de 1% și antrenează tinerii să facă escaladă
Răzvan Nedu este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și este legitimat la Clubul Climb Again din 2016. În cei 3 ani și jumătate ani de când se cațără a fost medaliat la competiții naționale și internaționale.
La escaladă am descoperit o nouă lume, o lume care nu se bazează pe aparenţe, contează doar ce spun și fac.
Răzvan Nedu:
Răzvan și tinerii de la Climb Again se încăpățânează să schimbe o statistică nedreaptă – în România, majoritatea tinerilor cu deficiențe de vedere nu ies singuri din casă.
Folosirea bastonului alb și cursurile de mobilitate sunt rare, de aceea Răzvan și-a propus să evadeze dintr-o rutina impusă de societate, care îi limitează pe cei cu deficiențe de vedere.
Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Încă din 2014, Climb Again încurajează și susține copiii și tinerii cu dizabilitati, dornici să evolueze prin sport. Climb Again a ajuns la peste 1.750 de beneficiari direcți și peste 5,000 beneficiari indirecți, iar în 2018 a deschis primul centru de terapie prin escaladă din Europa, în București.
Libertatea a scris aici despre cum e viața acestor tineri în sala de escaladă.
Foto: Mircea Struțeanu