de skandenberg. sase sutimi de secunda. Doar atat i-au trebuit lui Ion Oncescu la ultimul concurs national de skandenberg ca sa-si invinga adversarul in finala. Totul a fost atat de rapid, incat a fost nevoie sa fie vizionata caseta video pe care fusese inregistrata „lupta”. Doar asa s-a putut stabili timpul record in care a castigat. Pentru tanarul de 26 de ani si 93 de kilograme n-a fost insa nimic iesit din comun. De cand s-a apucat de acest sport, nu l-a invins nimeni in Romania. Se antreneaza insa intr-un stil care lasa pe oricine cu gura cascata. „Da, din ca-te stiu eu nimeni nu urmeaza un astfel de program de antrenamente”, zambeste Ion Oncescu. Se lasa foarte greu convins sa vorbeasca despre exercitiile pe care le face pentru a-si mentine corpul in cea mai buna forma. „Nu se poate sa dezvalui toate secretele „retetei” mele de antrenament. Oricum, sunt cateva lucruri pe care stiu cu siguranta ca nu le poate face nimeni la noi”, spune, sigur pe el, tanarul.
Cele mai „ciudate” metode pe care le foloseste pentru a se mentine in forma sunt, de departe, dormitul in apa si cataratul pe blocuri. Ion Oncescu povesteste ca in lunile octombrie-noiembrie, cam o data la doua saptamani, isi face somnul „plutind”, la propriu. „Temperatura aerului nu depaseste in acea perioada 5-7 grade, iar dormitul pe apa in aceste conditii pe mine ma caleste foarte mult. Cum fac exact? Pai, stau intins pe niste colace, in apa, pret de cateva ore si chiar reusesc sa adorm”, zambeste campionul.
„Relatia” lui cu apa are de altfel „state” vechi, Ion Oncescu fiind de foarte mult timp un impatimit al inotului. Spune ca in cel mult o luna de zile vrea sa stabileasca un record, si anume sa demonstreze ca poate inota 100 metri numai sub apa.
O alta mare pasiune a lui Oncescu este alpinismul. si de aici pleaca si cealalta metoda „extrema” de antrenament. Cand nu are la „indemana” un munte sau un alt loc special amenajat pentru escaladare, Ion se multumeste si cu blocurile din Bucuresti. „Ma mai catar uneori, noaptea, pe fatada blocului, cam pana la etajul patru. Ma ajut cel mai mult de balcoane. Daca folosesc ceva accesorii de siguranta? Nu, escaladez asa, cu mainile goale. Sigur, conteaza foarte mult din ce materiale e construita cladirea respectiva, dar nu spun mai multe, pentru ca nu vreau sa le dau unora idei. E destul de periculos”, recunoaste „cataratorul”. Alpinism adevarat face la sfarsit de saptamana. Pret de patru ore, urca si coboara pe munte prin locuri care te inspaimanta doar privindu-le. „Cei care vin cu mine spun clar: „Niciodata a doua oara cu Ion pe traseele pe care le face el”. Dar cei care au rezistat, au iesit si ei campioni”, spune sportivul.
Una peste alta, nu exista zi fara cel putin trei ore de antrenament (fie la sala cu prietenii, bazin sau alergare). Nici atunci cand este acasa nu se poate plange ca n-are cum sa-si lucreze muschii. Face tractiuni intr-un singur deget sau strange de mii de ori la rand pumnul cu un aparat special pentru intarirea muschilor antebratului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News