Principala prevedere din proiectul de lege este introducerea Sportului ca probă practică obligatorie, pentru elevii apți din punct de vedere medical să desfășoare activități de educație fizică și sport.
În expunerea de motive se precizează că 1 din 3 tineri nu fac sport, iar 9 din 10 tineri petrec 8 ore pe zi în fața televizorului, pe internet sau cu jocurile video.
”Programa încărcată și numărul de ore crescut pentru disciplinele teoretice determină elevii și tinerii să acorde din ce în ce mai mult timp activităților de studiu și foarte puțin sau deloc mișcării și sportului. Efortul intelectual al elevilor și studenților nu este completat cu activități sportive la nivel de unitate de învățământ prin care aceștia să își pună în mișcare mușchii și corpul”, susțin inițiatorii proiectului de lege.
”Lipsa activităților fizice omoară la fel de mulți oameni ca și fumatul. 1 din 10 decese premature este cauzat de sedentarism. Lipsa activităților sportive scade 7 ani de viață”, mai spun parlamentarii.
Propunerea legislativă prevede și majorarea numărului de ore de sport în toate fazele învământ. Astfel, la grădiniță, ciclul primar și gimnazial se vor face 3 ore de sport pe săptămână, iar la cel liceal, trei ore de educație fizică și două ore de sport competițional. În învățământul universitar vor fi două ore de sport săptămânal, obligatoriu și opțional două ore de sport competițional.
Nu este primul proiect cu acest subiect, în Legislativ. În luna noiembrie anul trecut a fost depusă o inițiativă legislativă, semnată de mai mulți parlamentari PSD, USR şi minorităţi, care prevede mărirea numărului de ore de sport în fiecare ciclu de învăţământ dar şi introducerea probei practice de evaluare a competenţelor motrice ca disciplină obligatorie a examenului de Bacalaureat.
Citește și: EXCLUSIV/Zoli de la Sistem a predicat la Slujba de Înviere a credincioșilor catolici