Exercitiile fizice efectuate dupa masa pot preveni obezitatea, prin marirea nivelului de hormoni care suprima apetitul, potrivit unui studiu publicat in Journal of Endocrinology. La urmatoarea masa, celor care au facut sport le va fi mai putin foame.
Specialistii de la Universitatea Surrey si Colegiul Imperial din Londra, autorii lucrarii, spun ca persoanele care fac sport ‘depun’ mai putine calorii, chiar si in cazul unor mese copioase.
La studiu au participat 12 voluntari care au consumat aceleasi alimente la micul dejun. Dupa o ora, jumatate dintre ei au mers pe bicicleta medicinala timp de 60 de minute, iar restul participantilor au stat linistiti. Ambele grupuri au primit, la o ora de la terminarea exercitiilor fizice, aceeasi cantitate de alimente pentru pranz.
Voluntarii care au facut sport au ars mai multe calorii decat ceilalti, 492 fata de 197. In plus, persoanele active au depozitat mai putine calorii la nivel general fata de subiectii pasivi (421 fata de 565).
La persoanele active, specialistii au remarcat faptul ca nivelurile de hormoni PYY, GLP-1 si PP, care ‘spun’ creierului ca stomacul e plin, au crescut in timpul orei de sport si imediat dupa terminarea exercitiilor fizice. Voluntarii au declarat ca senzatia de foame a fost mai putin pronuntata in timp ce faceau sport.
Cercetatoarea Denise Robertson a declarat: ‘?n trecut eram ingrijorati ca, desi sportul e un consumator de energie, oamenii mananca mai mult dupa ce fac exercitii. Acest lucru ar anula orice efecte ale sportului asupra reducerii greutatii.
Studiul nostru demonstreaza insa ca sportul modifica apetitul oamenilor, ajutandu-i sa piarda in greutate si sa previna acumularea de kilograme’.