”Sumele sunt rezonabile și sindicatele au înțeles, în acest moment, această limitare a sporurilor, dar și creșterea foarte mare a a salariilor personalului medical. Nu este o creștere falsă. Este o creștere. Dar, da, sporurile sunt limitate la 30%, însă nu se pune problema să nu se aplice. Poate nu în procentul pe care și-l doresc spitalele, dar cred că sunt sume rezonabile, asigurate prin bugetul de stat și cred că asta este cel mai important”, a explicat ministrul Sorina Pintea.

Legat de regulamentul sporurilor, ministrul Sănătății spune că există o limitare.

”Regulamentul sporurilor presupune o limită maximă de 85% și o limită minimă, marjele sunt stabilite pentru fiecare specialitate în parte. Aceste medii, în acest moment, reprezintă 46%. Noi trebuie să ne limităm la 30%. Așadar, cresc și salariile și sporurile, dar vedem cum le așezăm. Eu am făcut personal calcule, împreună cu șefa de la Resurse umane, și creșterile sunt semnificative, pentru că, în afară de salariul de încadrare care crește semnificativ, avem și aceste sporuri, care deși limitate la 30%, adăugă o majorare. Avem gărzile, care sunt plătite pe contract separat. De exemplu, UPU avea sporuri de 100% , acum vor avea 85%, dar le vor crește baza de calcul. Reumatologia are 15%, chirurgia are 15%, dar pentru prima dată se va introduce un spor aferent orelor petrecute în sala de operație, ceea ce este foarte important, se introduc sporuri noi pe neurochirurgie, la cardiologie intervențională. În general, aceste anexe au fost destul de bine primite de către liderii de sindicat. Trebuie să înțelegem că aceste sporuri sunt semnificative în sistemul medical”, mai spune ministrul.

Întrebată ce părere are despre o eventuală grevă a sindicatelor, ministrul Sorina Pintea a spus că este dreptul acestora, dar nu înțelege de ce ar protesta.

”Este dreptul lor să facă grevă, dar trebuie să fim realiști și echilibrați. Sunte creșteri binemeritate pentru personalul medical, aferente anului 2022, deci nu înteleg de ce s-ar face grevă. Personalul TESA va avea menținut cuantumul sporurilor aferent lunii ianuarie 2018”, a mai spun ministrul Sănătății.

Iulian Pope, vicepreședintele Sanitas: Atât timp cât plafonarea rămâne la  30%, este practic imposibil să elaborăm un regulament de sporuri aplicabil

„Atâta timp cât rămâne plafonarea la 30%, pe principalul ordinator de credite, în acest plafon intrând și sporurile pentru gărzi și sporul pentru continuitate, adică sâmbătă și duminică, sărbători legale, este practic imposibil să elaborăm un regulament de sporuri aplicabil. Acest regulament nu va face altceva decât să plafoneze salariile, astfel încât, în secțiile grele, prima linie din sistemul sanitar –  vorbesc aici de UPU, ATI, anatomie-patologică, boli infecțioase -, vor fi plafonate salariile, la fel ca și cei din policlinică sau secțiile care au condiții mai ușoare de muncă. Propunerea noastră, de 10 luni, este să eliminăm continuitatea din acest plafon, astfel și sănătatea să fie pe picior de egalitatea cu celelalte secțiuni bugetare.

Sporurile care vor fi reglementate în aceste zile vor fi adăugate în salarizarea din martie și vor fi primite efectiv în 15 aprilie

”Nu este o problemă că astăzi, 1 martie, avem o întâlnire pentru regulamentul de sporuri, practic îl vom putea aplica în salarizarea din martie, iar colegii noștri îl vor primi pe 15 aprilie. Suntem într-un impas, dacă identificăm soluții, avem timp să îl aplicăm. În noua Lege a salarizării, toate sindicatele am agreat sporurile de la 100% la 85%, în situația în care salariile de bază pentru medici și asistenți au crescut până la grila din 2022. Dacă acest regulament rămâne în forma de astăzi, câștigurile medicilor noștri, ale asistenților nu vor fi nici pe departe așa cum au fost prezentate. Adică, creșterea pentru medici, pe net, ar fi undeva la 30%. ăn oricare dintre situații, vor câștiga mai mult medicii și asistenții din spitalele mici, care erau salariați pe neclinic și cei care nu au sporuri mari în momentul de față. Personalul medical din prima linie din sistemul sanitar va avea câștigurile cele mai mici. Eu sper să se rezolve. Pe 15 martie, vom avea următorul Congres Național Sanitas, vom vedea ultima oferă a Guvernului. Sperăm ca pe Ordonanța 91, Guvernul să accepte măcar o prorogare a termenului de aplicare a regulamentului de sporuri până la finalul anului, este ultima concesie pe care o mai facem”, mai spune Pope.l

Întrebat dacă Federația Sanitas intenționează să organizeze acțiuni de protest, Iulian Pope a spus că sindicaliștii se gândesc și la așa ceva.

”Bineînțeles că ne gândim.  Este o situația paradoxală. Cel puțin, la nivel declarativ, vorbim despre sume imense care intră în sistemul de sănătate, iar toată lumea este nemulțumită, ceea ce este ceva în neregulă în situația asta”, mai spune Pope.

Salariile cresc de la 1 martie 2018 cu 20% pentru medici. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că, începând de joi, salariile tuturor medicilor şi asistentelor vor urca pe grila din 2022, iar un medic primar va ajunge cu salariul de la 4.000 de lei la 15.000 de lei.


Citește și:

FOTO și VIDEO | „Scurtcircuit”, filmul inspirat din tragedia de la Maternitatea Giulești, vrea să salveze vieți. Tinerii actori, în redacția Libertatea

 
 

Urmărește-ne pe Google News