Având rolul șefului Secției de Urmărire Penală și Criminalistică, Marius Voineag a fost cel care a ales procurorul căruia i-a atribuit instrumentarea dosarului și care a dispus rapid ridicarea documentelor oficiale de la Universitatea de Apărare și de la CNATDCU, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu.
Astfel, potrivit Spotmedia, „deschiderea dosarului, sub conducerea dlui Voineag, urmată de ridicarea documentelor oficiale a făcut, așadar, imposibilă orice investigație academică în privința suspiciunii de plagiat care se bazează tocmai pe documentele oficiale ale speței”.
De asemenea, jurnalista SpotMedia mai scrie că eventuala infracțiune de plagiat a lui Nicolae Ciucă este deja prescrisă, având vedere că teza a fost susținută în 2003, atunci când actualul premier a obținut și titlul de doctor.
Prescrierea putea fi constatată de procurorul Voineag de la început, dar dosarul a fost totuși deschis și acum „zace la SUPC în nelucrare”, susține Ioana Ene Dogioiu.
G4Media a scris în septembrie 2022 că SUPC investighează procedura de repartizare aleatorie a dosarului în care Nicolae Ciucă a obținut anularea sesizărilor de plagiat, iar procuror de caz este Mihaiela Iorga Moraru.
Pe de altă parte, alte referințe, reflectate de G4Media într-un articol publicat după ce Voineag a fost propus la șefia DNA, susțin că acesta, la fel ca și și Florin Alex Florența, propus pentru șefia Parchetului General, „afișează CV-uri decente, se bucură de aprecierea foștilor colegi, iar în calitate de procurori au ceva anchete la mapa profesională” și că „nu există nici un motiv public, identificat până în prezent, pentru a fi respinși din start”.
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei