Spovedania este una dintre cele sapte Sfinte Taine ale Bisericii Domnului Iisus Hristos. Pentru ca Taina Marturisirii dezleaga si iarta toate pacatele facute de credincios de la botez si de la ultima marturisire, spovedania se mai numeste si ‘al doilea botez.

Conform invataturilor crestine, numai preotul sau episcopul poate spovedi, caci doar lor le-a dat Hristos puterea si porunca de a lega si a dezlega pacatele oamenilor.

Toti crestinii trebuie sa se spovedeasca, chiar si aceia carora li se pare ca nu au gresit sau nu au pacatuit cu nimic. Este bine ca ritualul sa aiba loc doar in biserica, si anume inaintea icoanei Mantuitorului. Numai cei bolnavi sau cei care nu pot veni la biserica pot fi spovediti acasa la ei. Simpla marturisire sau insirare a greselilor, fara cainta adevarata si fara hotarare de indreptare, nu aduce iertarea pacatelor. Este foarte important ca, de la o marturisire la alta, crestinul sa faca eforturi pentru a-si indrepta cat mai mult comportamentul.

Spovedania nu este legata de termene din cursul anului, ci se poate merge la duhovnic ori de cate ori se simte nevoia de usurare a sufletului de povara greselilor, a pacatelor.

Si copiii mici trebuie impartasiti

De obicei, pentru cei pregatiti, dupa spovedanie urmeaza, ca o rasplata si incununare a eforturilor facute in timpul postului, Sfanta Impartasanie, pe care Mantuitorul Iisus Hristos a instituit-o ca Sfanta Taina la ultima cina servita cu ucenicii Sai.

Impartasania, euharistia, se face, de obicei, doar de catre preot, dar in cazuri exceptionale poate fi facuta si de cantaretul bisericii sau chiar de un credincios proaspat spovedit sau impartasit. De asemenea, calugarii si pustnicii ale caror chilii se afla in locuri situate la mare distanta de biserici sau preoti se pot impartasi singuri.

In general, sunt opriti de la impartasanie cei vinovati de pacate grele, precum lepadare de credinta, crime, desfranare, furturi si hotii, camatarii si cei ce umbla cu farmece sau vraji si descantece.

Pregatirea pentru impartasanie este trupeasca si sufleteasca. Ea consta in spovedanie (fara de care nimeni nu se poate impartasi), impacarea cu toti, infranarea de la orice pofta trupeasca cel putin cu cateva zile inainte si abtinerea de la mancare si bautura in ziua in care se face. Chiar si copiii, considerati curati si fara de pacate, trebuie sa fie impartasiti.
Spre deosebire de clerici, credinciosii primesc deodata atat Trupul, cat si Sangele Domnului din potir, cu lingurita, din partea preotului, apoi fiecare isi sterge buzele cu stergarul din mana acestuia.

Biserica are sapte Sfinte Taine

In afara de spovedanie si impartasanie, biserica crestina mai considera a fi sfinte taine si urmatoarele: botezul, miruirea (oficiata in timpul botezului prin ungerea pruncului cu ulei sfant), hirotonisirea (investirea preotilor), cununia si sfantul maslu (vindecarea prin rugaciune).

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News