În martie, în prima lună de război, patru soldați din a 64-a Brigadă motorizată de puşcaşi, implicați în uciderea civililor din regiunea Kiev, furau un telefon de la un bătrân de 76 de ani, din satul Andreevka. Cu un smartphone în mână, cei patru soldați și-au făcut poze: 25 la număr. Au pozat cu arme, pipe și medalii la piept. 

Ziarul independent rus Vajnîie Istorii, cu sediul în Letonia, a reușit să-i identifice pe cei patru pușcași ruși, prin intermediul fotografiilor, două luni mai târziu. Pentru că, printr-o potrivire a sorții, un alt locuitor din Andreevka a găsit telefonul abandonat de ruși și l-a dus la punctul de distribuire a ajutorului umanitar. 

De acolo, bătrânul și-a regăsit telefonul, a găsit imaginile și ele au ajuns la ziariști. Aceștia au intervievat sătenii, iar soldații rușii au fost identificați. Pe numele lor, ei sunt: Daniil Frolkin, Dmitri Danilov, Ruslan Glotov și Ivan Shepelenko. 

Militarii au furat ce au găsit mai de preț

Din locuința unde pușcașii ruși au făcut o „ședință foto”, au dispărut mai multe obiecte și electrocasnice, printre care mai multe medalii, două televizoare, un cuptor cu microunde, un cuptor electric și saci de mâncare pentru pisici. Proprietarul casei prăduite de ruși a descoperit, în plus, mai multe găuri de gloanțe în tavan, haine murdare în hambar și cartușe uzate pe gazonul din fața casei. 

Însă pe masa din bucătărie stătea scris, pe un autocolant, un mesaj misterios, poate o scuză: Noi nu am vrut război. 14.03”. 

În iunie, Parchetul General al Ucrainei anunța că îl suspectează pe militarul rus Daniil Frolkin de încălcarea legilor de război. Pușcașul era acuzat că a ucis un civil în satul Andreevka. În plus, că ar fi furat o mașină de la un alt sătean, dar și mai multe medalii de la un veteran ucrainean din Al Doilea Război Mondial.

Daniil Frolkin, Dmitry Danilov și Ruslan Glotov, într-una din fotografiile care mai târziu a fost folosită să-i identifice. Foto: Novaya Gazeta

Primele declarații

Jurnaliștii ruși au reușit să vorbească, telefonic, cu Frolkin despre faptele sale. Militarul a mărturisit că pe 11 ianuarie a plecat în Belarus pentru „exerciții militare”, dar că nu a urmat nicio pregătire specială acolo. Abia mai târziu, pe 23 februarie, cu o zi înainte de invazie, a aflat că va pleca la război în Ucraina.  

După invazie, susține Frolkin, mulți dintre colegii săi au încercat să demisioneze, dar nimeni nu a reușit asta pentru o lungă perioadă. Inițial, militarul s-a apărat și a declarat că n-a luat altceva decât „gunoi” din casele sătenilor din Andreevka. El a pretins că medaliile au fost puse înapoi după ce s-au pozat cu ele la gât. 

Mărturisirea

Câteva ore mai târziu, tânărul militar l-a sunat înapoi pe jurnalistul rus. De data asta, era pregătit să spună adevărul: „Eu, soldat al unității militare 51460, caporal de gardă, Frolkin Daniil Andreevici, mărturisesc toate crimele pe care le-am comis în Andreevka – că am împușcat populația civilă, că am jefuit populația civilă, că le-am confiscat telefoanele”.

Civilul a mai spus: „Comandamentul nostru nu dă doi bani pe luptătorii noștri, pe toată infanteria care luptă pe front, în linia întâi”, potrivit publicației Novaya Gazeta, care citează Vajnîe Istorii. 

Dar Frolkin nu s-a oprit aici. El a continuat prin a da numele comandanților implicați și povestește cum au fost masacrați civili.

„Luați măsuri pentru a-i pedepsi pe comandanți – Omurbekov Azatbek Asanbekovici, colonel de gardă, locotenent-colonel de gardă Dmitrenko, comandantul brigăzii noastre, colonel Klobukov, și șeful serviciilor de informații, locotenent-colonel Romanenko. Cel din urmă a făcut o treabă proastă de recunoaștere și i-a condus pe oamenii noștri la moarte”.

De la cine a venit ordinul de a trage în civili

De asemenea, militarul a mai spus și cine a dat ordinul de a se trage în civili – „comandantul adjunct al brigăzii, locotenent-colonelul Prokurat”.

Frolkin a recunoscut, în plus, că a executat un sătean, potrivit sursei citate.

Înțeleg că pot fi arestat numai pentru toate aceste informații (n.r. – cele despre comandanți). Nici măcar pentru faptul că am comis toate aceste mizerii în Ucraina.

Frolkin Daniil Andreevici, militar rus:

Apoi, în actul final al spovedaniei sale, Frolkin a spus: Nu mai vreau decât să spun adevărul și să explic ce se întâmplă în țara noastră”. Cred că ar fi mai bine ca acest război să nu existe deloc”, a încheiat militarul. 

În prima lună a războiului, mai multe orașe și sate din regiunea Kievului au fost ocupate de armata rusă. Satul Andreevka s-a aflat sub controlul armatei ruse de la sfârșitul lunii februarie și până în aprilie. 

Pe lângă cele 13 persoane ucise, peste 40 de persoane sunt încă date dispărute în Andreevka, notează Novaya Gazeta. 

Urmărește-ne pe Google News