religios, care e extrem de dificil. „Eu am terminat in anul 2003 Facultatea de Teologie, dar m-am pregatit peste 3 ani de zile pentru a invata limbajul semnelor – am luat lectii la Pitesti, unde se fac astfel de cursuri pentru preoti si in Bucuresti, la Facultatea de Psiho-Pedagogie. stiu in jur de 3.000 de semne”, ne-a spus Victor Preoteasa, care ne-a dezvaluit cate ceva din specificul muncii sale. „E usor diferit sa tii o sluja pentru surzi, intrucat trebuie tot timpul sa pastrezi contactul vizual cu enoriasii. Mesajul se transmite nu numai cu ajutorul mainilor, dar si prin expresia fetei. Asta pentru ca un cuvant are mai multe sensuri, dar este exprimat printr-un singur semn”, ne-a explicat preotul.
Spovedania e cu totul deosebita in cazul persoanelor surde. Pentru ca trebuie pastrat secretul celor transmise atat de enorias, cat si de preot, spovedania se desfasoara intr-un spatiu inchis. Explicatia e simpla. O persoana care stie limbajul semnelor poate intelege discutia din cadrul spovedaniei si astfel nu se mai pastreaza secretul.
in premiera, la Bucuresti se vor oficia botezuri, nunti si chiar inmormantari prin limbajul semnelor. „Ganditi-va la doua persoane surde care se casatoresc. Ei vor sa inteleaga care este mesajul preotului si al slujbei in sine. De aceea, cei surzi doresc sa fie oficiata o cununie religioasa prin limbajul semnelor”, ne-a mai spus preotul Victor Preoteasa.
Surzii din Bucuresti care vor sa participe la slujbele oficiate prin limbajul semnelor o pot face in paraclisul manastirii Radu Voda, care se afla in zona Pietei Unirii. Slujbele de duminica vor incepe de obicei in jurul orei 10.00.