Hotii se perfectioneaza mereu pentru a fi cu un pas inaintea politistilor. O gaselnita de ultima ora a bandelor de spargatori de apartamente este inchirierea unui profesionist in fata caruia nici o yala sa nu reziste. „Meseriasul” isi face treaba si dispare. Procentul din „afacere” ajunge la el, fara probleme, dupa cateva zile.
Pana acum, sprigarii actionau dupa tiparul clasic. Primeau pontul, filau (zeci de apeluri date din „greseala” la numarul familiei respective, verificarea programului tuturor celor care stau in acea casa), iar cand totul era pus la punct in cele mai mici amanunte, actionau. Fiecare din componentii bandei, se stie, are rolul sau. In timp ce unul dintre infractori deschide usa, ceilalti ocupa pozitii strategice in „suveica”, asa cum spun politistii: pe hol sau in curte (dupa caz), la intrarea in imobil si in strada, unde o masina cu motorul pornit este oricand gata de plecare. Terenul trebuie sa fie asigurat. Legatura dintre ei este permanenta si se face cu ajutorul telefoanelor mobile.
De ceva vreme, insa, lucrurile s-au mai schimbat. Nu in modul de operare, ci in componenta bandei. In anumite grupuri de infractori, mai ales in cele in care spargatorii nu au prea mare experienta in domeniu, a aparut un mercenar. Un springar inchiriat doar pentru operatiunea de deschidere a usii. Profesionistul, care vine intotdeauna numai cu sculele lui, este dispus sa „lucreze” cu oricine, atata vreme cat e platit. In functie de valoarea pontului pentru care este solicitat, el isi negociaza comisionul. In procente. Dupa ce isi face treaba, „meseriasul” asigura locul: acopera butucul smuls cu unul fals, inlocuieste tabla ce inconjoara incuietoarea cu una noua, cu tot cu clanta, pentru ca spargerea sa fie observata cat mai tarziu. La acest gen de infractor, care si-a facut un nume in tagma lui, se ajunge doar printr-un sistem de relatii foarte bine pus la punct, in care „tepele” sunt echivalentul discreditarii, dar si al excluderii gruparii respective. Dupa evaluarea prazii, mercenarul, care se expune foarte putin, isi primeste partea prin intermediari. „Noi, la Sectia 20, nu am intalnit asemenea cazuri, dar spargatori de acest gen exista. Problema este ca ei nu ies in fata. Deschid usa in cateva zeci de secunde si dispar. De restul se ocupa ceilalti, care sunt mult mai expusi. Daca nu ii prinzi in flagrant, este mai greu sa ii probezi fapta, pentru ca cel care deschide usa nu pune mana pe obiectele furate”, e de parere cpt. Marin Delcu, din cadrul Politiei Judiciare a Sectiei 20.
In cel mult 5 minute, o usa e deschisa.
Intr-o gentuta de umar poate incapea un adevarat „arsenal” de spart usi. „Nu exista usa sa nu poata fi sparta. Si daca ar exista, springarii nostri se ambitioneaza si tot o dau gata”, spune capitanul Marius Voicu, cel care a reusit sa bage spaima in cativa renumiti infractori. Trusa din imagine a fost capturata de ofiterii Judiciarului Sectiei 10, de la renumitul „Becu”, spargator caruia nu i-a rezistat pana acum nici o usa. Dotat cu pensete, butuci falsi, „oarba” si ruptor, infractorul da gata o yala in cel mult 5 minute, fara sa scoata un zgomot. Intai desface, cu ajutorul unei surubelnite, placa metalica ce ascunde butucul. Ruptorul, care este universal, preseaza partea ce iese la exterior pana in momentul in care acesta poate fi apucat. O simpla rotire este suficienta pentru ca butucul sa se rupa in doua. Prima parte e inlaturata, dupa care este introdus un butuc fals cu maner, care actioneaza ca o cheie.
In timp ce scotocesc casa, hotii pun, de ochii lumii, un butuc care sa nu dea de banuit vecinilor mai curiosi. Nici la plecare nu dau de banuit, avand grija ca din scosa imensa cu care sunt dotati sa nu se vada obiectele. In „traista” gasita asupra lui „Becu” putea intra, pe langa aparatura electronica, si un om matur.