800 de conturi care au format iniţial reţeaua lui Călin Georgescu, create încă din 2016

Serviciul Secret a avertizat în raportul CSAT din 28 noiembrie că aproape 800 de conturi care au format iniţial reţeaua de susţinere a lui Călin Georgescu au fost create încă din 2016 şi au avut o activitate foarte redusă până pe 11 noiembrie.

Acum, SRI a precizat că TikTok a fost lansat în China în septembrie 2016, disponibil doar pentru utilizatorii din acea țară, dar, încă de atunci, persoane din afara Chinei puteau accesa platforma prin VPN-uri.

„Rețeaua de socializare TikTok a fost lansată în China, sub denumirea „A.me” în septembrie 2016, fiind încă de la acel moment disponibilă pentru crearea de conturi de pe spațiul Republicii Populare Chineze. Deși aceasta a devenit disponibilă în afara Chinei abia în 2017, respectiv în Europa în 2018, a fost posibilă crearea de conturi și utilizarea platformei încă din anul 2016, inclusiv de persoane din afara RPC prin utilizarea de servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network”, a transmis SRI, joi, 5 decembrie, pe grupul de presă pentru jurnaliști.

Serviciul Român de Informații a adăugat că, în noiembrie 2017, TikTok a achiziționat start-up-ul chinezesc Musical.ly, o aplicație de videosharing lansată în 2014. La momentul achiziției, Musical.ly avea peste 70 de milioane de descărcări și peste 200 de milioane de conturi, care au fost ulterior integrate în platforma TikTok.

„Majoritatea conturilor preluate de TikTok de la Musical.ly au primit nume de forma user urmat de cifre aleatorii (ex. „user472350”). De asemenea, comercializarea de conturi deja create la nivelul platformelor de social media este o practică foarte des întâlnită”, a conchis SRI.

Documentele SRI și SIE arătate în CSAT au fost desecretizate după o săptămână

Precizările au venit după ce Administrația Prezidențială a desecretizat pe 4 decembrie documentele serviciilor secrete prezentate în şedinţa CSAT din 28 noiembrie în care s-au făcut dezvăluiri despre sprijinirea candidatului la președinție, Călin Georgescu.

Concret, SRI și SIE au raportat activități care pun în pericol securitatea națională a României. SRI a identificat o campanie agresivă de promovare a lui Călin Georgescu pe TikTok, desfășurată cu încălcarea legislației electorale și prin manipularea algoritmilor rețelei sociale pentru a-i crește rapid popularitatea.

În paralel, SIE a semnalat că România este o țintă pentru acțiuni hibride orchestrate de Rusia, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și acte de sabotaj pentru destabilizarea și influențarea opiniei publice din România în preajma alegerilor.

Pe 25 noiembrie, Administrația Prezidențială a transmis, la solicitarea Libertatea, că președintele Klaus Iohannis nu a primit informări de la serviciile secrete despre riscuri de influențare a alegerilor prezidențiale, imixtiuni ale Rusiei în procesul electoral sau promovări suspecte ale lui Călin Georgescu pe rețelele de socializare, inclusiv TikTok.

Călin Georgescu a câștigat surprinzător primul tur la prezidențiale și se va duela cu Elena Lasconi în turul 2

Primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 s-a terminat cu victoria neașteptată a lui Călin Georgescu. Inițial, Marcel Ciolacu era pe primul loc în sondaje, iar duminică seară, 24 noiembrie, exit-poll-urile l-au confirmat câștigător.

Peste noapte însă, după numărarea oficială a voturilor, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Luni dimineață, 25 noiembrie, Marcel Ciolacu a căzut pe locul al treilea, după Călin Georgescu și Elena Lasconi.

Călin Georgescu, candidat independent, a strâns 2.120.401 voturi, adică 22,94% din totalul voturilor valabil exprimate, Elena Lasconi, candidata USR, a obținut 1.772.500 de voturi, adică 19,18% din totalul voturilor valabil exprimate. Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obținut 1.769.760 de voturi, adică 19,15% din totalul voturilor valabil exprimate.

Turul doi la prezidențiale va fi pe 8 decembrie, între Călin Georgescu și Elena Lasconi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News