O decizie din aprilie anul trecut a președintelui Gotabaya Rajapaksa, de a interzice toate îngrășămintele chimice, a redus drastic recoltele și, deși guvernul a anulat interdicția, nu au avut loc încă importuri substanțiale.

„Deși s-ar putea să nu fie timp pentru a obține îngrășământ pentru acest sezon Yala (mai-august), se iau măsuri pentru a asigura stocuri corespunzătoare pentru sezonul Maha (septembrie-martie). Îndemn sincer pe toată lumea să accepte gravitatea… situației”, a spus prim-ministrul Ranil Wickremesinghe, într-un mesaj postat joi, pe Twitter.

Sri Lanka se confruntă cu o penurie nemaivăzută de valută, combustibil și medicamente, iar activitatea economică a încetinit vertiginos.

„Nu are rost să vorbim despre cât de grea este viața”, spune A.P.D. Sumanavathi, o femeie de 60 de ani care vinde fructe și legume în piața Pettah din Colombo, capitala comercială. „Nu pot să prezic cum vor fi lucrurile peste două luni, în ritmul ăsta s-ar putea să nu fim aici”.

Tot aici, oamenii stau la o coadă lungă în fața unui magazin care vinde butelii de gaz pentru gătit, ale căror prețuri au crescut foarte mult.

„Au fost livrate doar aproximativ 200 de butelii, deși erau aproximativ 500 de oameni”, a spus Mohammad Shazly, un șofer cu jumătate de normă, care a spus că a stat la coadă pentru a treia zi pentru a putea găti familiei sale de 5 membri.

„Fără gaz, fără kerosen, nu putem face nimic”, a spus el. „Ultima opțiune ce? Fără mâncare vom muri. Asta se va întâmpla sută la sută”, mai spune el.

Inflația a atins 29,8% în aprilie și ar putea crește și mai mult, până la 40% în următoarele două luni, iar prețurile alimentelor au crescut cu 46,6% față de anul precedent.

Pe fondul nemulțumirii generale față de guvern, sute de protestatari studenți din Colombo au manifestat, joi, iar forțele de ordine au fost nevoite să intervină. Protestatarii cer înlăturarea președintelui, precum și a premierului.

Criza economică din Sri Lanka este rezultatul pandemiei, care a lovit economia dependentă de turism, creșterea prețului petrolului și reducerile populiste ale taxelor de către guvernul președintelui Rajapaksa și al fratelui său, Mahinda, care a demisionat săptămâna trecută din funcția de prim-ministru.

Wickremesinghe, numit prim-ministru în locul său, este acuzat că este marioneta celor doi frați.

Purtătorul de cuvânt al Fondului Monetar Internațional a declarat că fondul monitorizează evoluțiile foarte îndeaproape și că o misiune virtuală în Sri Lanka ar trebui să încheie discuțiile tehnice privind un potențial program de împrumut către țară, pe 24 mai.

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News