Libertatea a solicitat Poliţiei de Frontieră să comunice câţi dintre cetăţenii ucraineni care au intrat în România, de la începutul războiului și până acum, sunt bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani. Cei care, într-un fel sau altul, au fost exceptați de la interdicția de a părăsi țara aflată în război. 

La un flux atât de mare de refugiați, peste 400.000 sunt cei care au intrat în România, există surse din poliție care și-au exprimat îngrijorarea că pot sosi și oameni cu un cazier încărcat, „mai ales unii bărbați din rețele infracționale”. „Nu ține de faptul că ucrainenii ar fi mai răi sau mai buni, ci e vorba de statistică”, au explicat sursele.

La întrebarea redacției, poliția a doar numărul copiilor ucraineni rămaşi în România, apoi a revenit, precizând că statisticile întocmite la nivelul Poliţiei de Frontieră Române vizează doar „tranzitul persoanelor prin punctele de trecere a frontierei pe diferite criterii (cetăţenie, punctul de frontieră, tipul de frontieră, sensul de deplasare)”.

Poliţia de Frontieră nu gestionează o situaţie statistică a persoanelor care au tranzitat frontiera de stat a României raportat la sexul persoanei, profesie, scopul deplasării etc.

Poliţia de Frontieră:

SRI: „Foarte ciudat răspunsul colegilor de la MAI”

Nici Serviciul Român de Informaţii nu deţine vreo bază de date cu străinii care intră sau ies din România, pentru că nu are nicio bază legală să facă asta, spune Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI. 

Libertatea: Are SRI vreo evidenţă a bărbaţilor din Ucraina care au intrat şi au rămas în România, de la începutul conflictului militar?
Ovidiu Marincea: La SRI nu există această evidenţă, pentru că nu avem absolut nicio atribuţie legală privind numărul de persoane străine care intră pe teritoriul României. Decât în condiţiile în care există date, despre anumite persoane, cum că ar putea fi un pericol pentru securitatea naţională. Şi atunci sunt mai multe condiţii, iar prima este ca noi să ştim că este o persoană în bazele noastre de date care prezintă riscuri pentru securitatea naţională; ori avem noi acele date, ori ne sesizează partenerii noştri cu care avem astfel de schimb de informaţii. Au fost cazuri în care, pe teritoriul României, au intrat astfel de persoane, să ne aducem aminte de cazul lui Zivkovic Bratislav, care a fost acuzat de acţiuni de spionaj şi declarat indezirabil, pentru o perioadă de 15 ani. 

– Acum există astfel de date, că persoane intrate recent în România ar putea fi un pericol pentru securitatea naţională?
– Din cunoştinţele mele, nu există. Iar dacă există, oricum nu sunt date care să ajungă la biroul de presă.

– Poliţia de Frontieră ne-a comunicat că nu ştie numărul bărbaţilor din Ucraina care, în ultimele zile, au intrat pe teritoriul României. 
– Să ştiţi că mi se pare foarte ciudat răspunsul colegilor de la MAI. Pentru că există, clar, o evidenţă a tuturor persoanelor care intră şi ies din România. Răspunsul pe care vi l-au dat e în sensul că „domnule, noi ştim că atâtea persoane, dar nu ne-am notat nicăieri, într-un soft, dacă e bărbat sau dacă e femeie, ca să vă generez dumneavoastră un răspuns”.

– Dar şi-au notat câţi copii sunt, iar numărul lor este public: 30.000. Însă din cei 50.000 de adulţi, nu ştim câţi bărbaţi şi câte femei sunt.
– Da. Oricum, din informaţiile publice pe care le văd şi eu, marea majoritate a celor care vin din Ucraina sunt în tranzit. 

Fost poliţist: „Trebuie să ştim cine sunt cei care intră în România”

„Normal, trebuie să ştim cine sunt cei care intră din Ucraina în România. E o părere de om care nu are treabă cu paranoia, dar care s-a întâlnit cu multe în viață”, spune, după 17 ani de activitate în poliţie, colonelul în rezervă Dan Antonescu.

Dan Antonescu spune că nu se teme că în România ar putea intra civili înarmaţi. „Nu cred că au vreun interes să dea armele mai departe. Iar dacă au primit arme, înseamnă că îndeplinesc condiţiile prevăzute de legea marţială şi nu pot ieşi din ţară. Oricum, traficul de arme şi de ţigări în zona Ucrainei era ceva banal. De multe ori am discutat cu «clienţi» de-ai mei care îmi spuneau: «domle, ce pistol vrei să-ţi aduc? AKM sau ce vrei să-ţi aduc? Numai americane să nu-mi ceri, dar până la urmă mă forţez şi-ţi aduc şi din acelea!». Adică, ei ştiu ce se poate şi ce nu”, spune fostul poliţist. 

Urmărește-ne pe Google News