Consolidarea avansează în ritm de melc
În plus, sălile de sport din 12 şcoli din fiecare sector au fost complet utilate şi dotate cu materiale necesare situaţiilor de urgenţă, postevenimente: paturi de campanie, pături, generatoare, lanterne, tărgi. Aici sunt aproximativ 4.500 de locuri. Grav este că în ultimii 10 ani, doar 19 clădiri au fost consolidare de autorităţi. Iar o parte din vină o au şi proprietarii, potrivit ediluluişef.
“Marea majoritate a proprietarilor care locuiesc în blocurile încadrate în clasa I de risc seismic, deşi pot beneficia de facilităţi, refuză acest lucru”, a declarat ieri Sorin Oprescu.
Interzicerea închirierii locuinţelor din blocurile cu bulină
Reprezentanţii Primăriei Capitalei au trimis, în ultimii doi ani, materiale cu propuneri de modificare substanţială a programului de consolidare către Guvernul României. Iată câteva dintre acestea:
Posibilitatea acţionării în instanţă a tuturor proprietarilor care obstrucţionează, sub orice formă, procesul de consolidare.
Posibilitatea recuperării cheltuielilor făcute de la bugetul de stat pentru proiectarea lucrărilor de consolidare de la beneficiari, dacă nu se continuă execuţia lucrărilor în 2 ani de la finalizarea proiectării.
Interzicerea oricărei forme de închiriere pentru locuinţele aflate în blocurile din clasa I de risc seismic.
Interzicerea oricărei forme de comerţ la parterul blocurilor încadrate în clasa I de risc seismic fără a avea semnătura notarială a proprietarului care, conştient de pericolul de prăbuşire a imobilului, îşi asumă responsabilitea penală.
Obligativitatea proprietarilor de a avea şi de a obţine la închiriere, la înstrăinarea imobilului certificatul seismic al clădirii, pe cheltuiala proprie.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro