„Deși lucrările pe această secțiune au început în vara anului trecut, progresul fizic al acestora se află în avans față de grafic și de termenul de finalizare (2027), fiind depășit procentul de 50%. La momentul vizitei, antreprenorul avea mobilizate în șantier 650 de persoane și 200 de utilaje și echipamente de construcții”, a transmis Scrioșteanu într-un mesaj postat pe Facebook.

Totodată, acesta a anunțat că au fost forate două treimi din lungimea ambelor fire de tunel, fiind executați: 955 metri în Tunelul Daniela (sensul de mers Sibiu-Pitești) și 840 metri în Tunelul Alina (sensul de mers Pitești-Sibiu).

De asemenea, au fost forați, armați și turnați toți cei 20.500 ml de piloți și au început lucrările de realizare a radierului aferent Tunelului Alina, fiind deja executați 600 de metri.

În curs de finalizare podețele prefabricate

„Lucrările aferente structurilor existente pe acest lot sunt în diferite stadii, de la lucrări de armare, cofrare și betonare elevații, grinzi de rezemare, turnare plăci de suprabetonare, lucrări de instalare grinzi și predale prefabricate, lucrări de sudură tablier metalic. Este în curs de finalizare și realizarea podețelor prefabricate”, a explicat secretarul de stat.

Primul tunel de pe o autostradă din România are o lungime de 1,3 kilometri și subtraversează dealul Momaia. Tunelul se află pe lotul Curtea de Argeș-Tigveni, parte din autostrada Pitești-Sibiu.

Pe cei 10 kilometri dintre Curtea de Argeș și Tigveni ar trebui să circulăm în 2027, iar întreaga autostradă ar trebui să fie gata un an mai târziu. 

Format din două galerii principale separate: Daniela și Alina

În luna ianuarie 2024, Scrioșteanu a anunțat că tunelul Momaia va avea o lungime de 1,3 km și va fi format din două galerii principale separate, Daniela și Alina, câte una pentru fiecare sens de mers.

La construcția celor două fire ale tunelului se lucrează concomitent, 24 din 24 de ore, 7 din 7 zile, cu echipe de specialiști aduși din Austria, împreună cu muncitori din România, care utilizează noua metodă austriacă NATM, folosind tehnologie de ultimă generație, potrivit secretarului de stat.

Urmărește-ne pe Google News