Declarațiile ministrului interimar al Justiției

  • Astăzi, 13 mai, dosarul de extrădare a domnului Radu Ștefan Mazăre a fost predat autorităților competente din Republica Madagascar. La ora 8, dosarul a fost predat Ministerului Afacerilor Externe, iar la ora 9 a fost predat Ministerului Justiției.
  • Dosarul cuprinde cererea de extrădare, precum și toate documentele transmise de instanțele competente din țara noastră, atât în limba română, cât și traduse autorizat în limba franceză.
  • Astfel, Ministerul Justiției din România și-a îndeplinit obligația legală privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.
  • Măsura arestării provizorii a fost dispusă de autoritățile din Madagascar pe o perioadă de șase zile, începând cu data de 8 mai 2019.
  • Cu un efort extraordinar, colegele și colegii mei din Ministerul Justiției au reușit să pregătească dosarul de extrădare contra cronometru, practic în mai puțin de 48 de ore, în ciuda volumului impresionant de documente, peste 600 de pagini.
  • Dosarul complet de extrădare a fost sigilat de mine, personal, sâmbătă, 11 mai, la ora 20:02 de minute, iar ulterior a fost predat reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe pentru a fi transmis, prin curier diplomatic, autorităților din Madagascar.
  • Concomitent, dosarul de extrădare a fost transmis și în format electronic la Ministerul Justiției din Republica Madagascar.
  • În seara aceleiași zile de 11 mai, la ora 22:29 de minute, Biroul Interpol a confirmat Ministerului Justiției din România că întreaga documentație a fost primită și trimisă inclusiv prin rețeaua Interpol.
  • În dimineața zilei de 12 mai, un curier diplomatic a plecat în Madagascar cu toate documentele predate sub sigiliu de Ministerul Justiției.
  • Dosarul de extrădare a fost transmis complet, cu toate documentele primite de Ministerul Justiției de la instanțele competente din România.
  • Dispozițiile legale, precum și timpii procedurali în soluționarea cererii de extrădare sunt cei guvernați de legislația statului solicitat, respectiv, în această cauză de Republica Madagascar.

Corespondența diplomatică trimisă de Ministerul Afacerilor Externe pentru extrădarea lui Radu Mazăre din Madagascar

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a fost arestat în Madagascar pe 8 mai, acolo unde a fugit pe 30 decembrie 2017.

Pentru ca Radu Mazăre să fie extrădat, statul român, prin Ministerul Justiției, trebuie să facă o cerere de extrădare către autoritățile din Madagascar, țara în care se află fostul edil care a fost dat în urmărire generală. Ulterior, Radu Mazăre va fi prezentat în fața unui judecător care va analiza legalitatea și documentele trimite de statul român. Instanța va decide ce se va întâmpla cu Mazăre până la judecarea cererii de extrădare.

În aceeași zi în care Radu Mazăre a fost prins și arestat, Ana Birchall a anunțat că Ministerul Justiției va demara procedurile de extrădare după ce primeşte de la Curtea de Apel Bucureşti o decizie că sunt îndeplinite condiţiile pentru extrădare.

Radu Mazăre are în România 8 dosare penale, patru trimise în instanță și restul în fază de urmărire penală la procurori. Într-un dosar are decizie definitivă de condamnare.

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Radu Mazăre, pe 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare, în dosarul retrocedărilor unor terenuri în Constanţa şi Mamaia. În același dosar, o pedeapsă cu executare a fost dispusă şi pentru Cristian Borcea, acesta primind 5 ani de închisoare. Borcea este din 8 februarie în penitenciar, unde s-a întors după ce fusese eliberat condiţionat cu câteva luni înaintea condamnării din dosarul retrocedărilor.

Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari din Primăria Constanței, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

Într-o altă cauză, cunoscută ca „dosar Polaris”, Radu Mazăre a primit, pe 3 mai, o pedeapsă de 9 ani și 10 luni de închisoare. Sentința dată de instanța supremă în dosarul Polaris nu este definitivă și a fost deja contestată, o decizie definitivă urmând să fie dată de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Acuzația lui Mazăre din acest dosar este de luare de mită şi abuz în serviciu, pentru că a oferit discreţionar un contract firmei de salubritate Polaris.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News