Fără ştampilă în insituţiile publice. Parlamentarii vor să facă un nou pas pentru debirocratizare, astfel încât românii să poate depune actele doar online, în insituţiile publice. Propunerea îi aparţine senatorului USR Cristian Ghica, dar se bucură de susţinerea tuturor partidelor.
„La firme deja nu mai e nevoie de ştampile, e din 2015. Iar noi ne dorim debirocratizare. Merge omul la ghişeu să ceară un extras, să nu mai fie nevoie de ştampilă. Am vorbit cu foarte mulţi oameni de afaceri şi e nevoie de acest lucru. Să ne putem rezolva lucrurile online. Practic, câştigi timp, câştigi bani”, a prefcizat Cristian Ghica, pentru Libertatea.
De altfel, primul astfel de pas a fost în 2015, când a fost eliminată ştampila din instituţiile private. Acum, lexistă practic un vid legislativ.
Mai mult, iniţiatorul vrea ca funcţionarii care continuă să ceară românilor ştampile pentru documente oficiale să fie sancţionaţi.
„Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entităţilor fără personalitate juridică, precum şi persoanele juridice de drept publice, aplicarea ştampilei pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârşită de către persoana din cadrul unei instituţii sau autorităţi publice, constitie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale”, se prevede în proiectul de lege.
Excistă însă şi excepţii. Pentru anumite categorii profesionale, folosirea ştampilei rămâne valabilă.
„Prevederile nu se aplică persoanelor cărora prin legi speciale li se impune expres folosirea ştampilelor în cadrul exercitării unor profesii reglementate”, mai prevede iniţiativa legislativă.
Mai exact, senatorul USR Cristian Ghica a precizat că ştampila va fi necesară în cazul avocaţilor şi notarilor.
În expunerea de motive, iniţiatorul susţine că „sistemul administraţiei publice din România nu este adaptat la realităţile sociale ale anului 2018” şi că „digitalizarea reprezintă o prioritate”. Situaţia actuală este una care îngreunează funcţionarea administraţiei, ca atare „determină un recul în ceea ce priveşte eficacitatea şi fluiditatea procesului instituţional”.
Proiectul de lege a fost depus la Senat şi va intra iîn dezbatere, în perioada următoare. În acest caz, decizionali sunt deputaţii.
Citeşte şi:
VIDEO / Imagini cu SONOR de la întâlnirea dintre Viorica Dăncilă și Papa Francisc