Aproape fiecare zi este pentru ei o provocare, dar si un risc pe care si l-au asumat de bunavoie. Muncesc la altitudini care altora le-ar da fiori. Sunt lucratori pe macarale, constructori sau alpinisti utilitari. Acesti oameni vad Capitala cu alti ochi decat majoritatea dintre noi.
De acolo, de sus, de la inaltimi de zeci sau chiar sute de metri, orasul arata altfel. Dominat de cladiri impunatoare, recent construite, care ascund in spatele lor casute saracacioase. Trei oameni care privesc Capitala de foarte sus ne-au povestit cum este sa lucrezi zi de zi la inaltimi ametitoare. Ne-au vorbit despre recordurile lor in ceea ce priveste altitudinea la care au lucrat, dar si despre senzatia pe care o traiesc acolo, mai aproape de cer. ”Am urcat pe toate cladirile inalte din Bucuresti. De sus, orasul arata ca o panorama surprinsa din satelit”, ne-a povestit Laurentiu Anghel, unul din cei cu care am vorbit.
In urma cu 18 ani, Gabi Costea (38 ani) s-a angajat ca lucrator pe macara. Pentru ca e un bun meserias, a fost solicitat sa munceasca si pe santierele din Germania. In prezent, lucreaza pe un santier din zona Circului de Stat, la ridicarea unor blocuri. Zilnic, vede orasul de la 50 de metri inaltime, dar a lucrat si pe macarale aflate la 100 de metri distanta de pamant. “De sus, ai o priveliste foarte buna. Bucurestiul este, in mare, un oras cenusiu. Noroc cu cladirile noi, care ii dau o fata mai placuta. Sus sunt curenti de aer, iar temperatura este mai scazuta cu aproximativ 10 grade. In plus, geamurile laterale sunt fumurii pentru a ne proteja de soare. Deci vara este mult mai bine decat la sol. Iarna nu sunt probleme, pentru ca avem aeroterma”, ne-a povestit Gabi.
Laurentiu Anghel (45 de ani) lucreaza ca alpinist utilitar de 13 ani. “Fac alpinism pe munte de 30 de ani, din pasiune. De 13 ani, am adus aceasta pasiune la oras”, ne-a zis el. Cea mai mare inaltime la care a lucrat a fost de 250 de metri. “Am avut o interventie la pozitionarea unei antene mari de pe un bloc inalt”, ne-a mai spus barbatul.
Muncitor: 40 de metri altitudine
La 32 de ani, Catalin Raus are o experienta in constructii de 14 ani. Altitudinea maxima de la care a vazut Capitala a fost de 40 de metri. ”Cand lucrez la o cladire inalta, am senzatia ca veghez asupra orasului. Vad hotelurile Intercontinental, Dorobanti, pe cele din Piata Victoriei, dar si Casa Presei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro