Sefii Internelor si Mediului se pregatesc de noi inundatii. Ieri, dupa sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, autoritatile guvernamentale au spus ca deocamdata situatia este sub control. Chiar au anuntat, in premiera, ca au elaborat un plan national de gestionare a situatiilor de urgenta, care va fi insa pus in aplicare abia de la anul.

In acest moment, Dunarea este atent monitorizata. Echipe mixte din cele doua institutii si de la Ministerul Agriculturii se afla in teritoriu pentru a controla starea digurilor. In anumite zone de pe Dunare, cum ar fi Gruiu, Oltenita, Harsova, Giurgiu, echipe de specialisti de la “Apele Romane” vor identifica locuri unde se pot face inundari controlate si vor instrui localnicii cum sa reactioneze in situatii de acest fel. “O zona sensibila ramane in continuare Borcea. Acolo digul trebuie consolidat, pentru ca a fost o eroziune puternica pe mal”, a precizat ministrul mediului, Sulfina Barbu. Ministrul de interne Vasile Blaga a spus ca institutia pe care o conduce va cumpara anul acesta 260 de barci cu motor, 48 dintre acestea urmand sa fie trimise imediat in judete.

Autoritatile au anuntat ca 105 localitati de pe cursul Dunarii sunt amenintate. Punctul maxim de crestere a debitelor va fi in perioada 9-11 aprilie. De asemenea, mai multe zeci de case si mii de hectare de terenuri din judetele Alba, Mures, Braila, Constanta, Galati, Maramures si Tulcea au fost inundate. In Delta Dunarii e stare de alerta, locuitorii de aici fiind pregatiti in orice moment pentru a fi evacuati.

Inundatiile din Mehedinti si din aval de Portile de Fier 2 sunt provocate de deversarile de la Gura Vaii, iar hidrologii prognozeaza ca situatia sa va inrautati din cauza viituriilor ce se asteapta in aceasta saptamana

Germania. Peste o mie de oameni din orasul Dresda, Germania, si-au parasit locuintele, dupa ce raul Elba a iesit din matca. Astfel, in cursul zilei de ieri a fost inregistrata o crestere amenintatoare a nivelului apelor de pana la 9  metri. Apa a ajuns pana la nivelul castelului Schloss Pillnitz din Dresda, situat pe malul Elbei, autoritatile luand masurile necesare pentru ca acesta sa nu  fie distrus de o posibila viitura. 

Ungaria. Nici tara vecina nu a scapat de inundatiile care au cuprins Europa Centrala si de Est. Astfel, in cursul zilei de ieri, la marginea Budapestei, unde Dunarea si-a iesit din matca, oamenii au fost nevoiti sa foloseasca ambarcatiuni pentru a se putea deplasa.

Braila. In ultimele doua zile, nivelul Dunarii in zona orasului Braila a crescut alarmant. Daca vineri cota era de 632 centimetri, duminica seara aceasta crescuse cu inca 9 cm. Pe anumite portiuni, faleza Dunarii a inceput sa fie inundata, fapt care nu s-a mai intamplat din anul 1970. Fluviul curge cu o viteza ametitoare: 13.000 mc pe secunda.

 
 

Urmărește-ne pe Google News