„Instituirea alertei va oferi instituțiilor responsabile pârghiile necesare pentru o monitorizare atentă și o intervenție rapidă, în caz de necesitate”, a transmis Comisia pentru Situații Excepționale. 

Starea de alertă în sectorul gazelor naturale din Republica Moldova a fost instituită chiar dacă membrii Comisiei au constat că, în prezent, nu există întreruperi sau riscuri pentru întreruperi imediate. 

În Regiunea Kursk, unde la moment au loc acțiuni militare se află o stație importată de compresare a gazului, de unde vine si spre Republica Moldova prin regiunea transnistreană. 

Potrivit datelor operatorilor, gazele naturale se livrează prin Ucraina către regiunea transnistreană în regim normal, în același timp pentru necesitățile malului drept al Nistrului sunt volume de gaze suficiente, inclusiv stocuri de securitate și volume contractate comercial de către operatorii din piață. 

În urma confruntărilor, Rusia ar putea pierde controlul asupra unei suprafețe de până la 350 de kilometri pătrați în regiunea Kursk, după raidurile de câteva zile ale trupelor ucrainene, scrie presa de la Kiev.

Kremlinul a decretat stare de urgență în regiune, mii de ruși fiind evacuați din zonă.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News