UPDATE 30 august, ora 7:30 Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a deschis marţi dosar de cercetare penală referitor la condiţiile producerii incendiului de la depozitul de deşeuri Măldăreşti, în cauză efectuându-se cercetări pentru pentru distrugere şi alte infracţiuni privind protecţia mediului.

„La Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea s-a constituit astăzi, 29 august 2017, o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere şi alte infracţiuni privind protecţia mediului şi Legea apelor, referitor la condiţiile în care s-a produs incendiul de la depozitul de deşeuri Măldăreşti. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare, această fază a cercetărilor constituind o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală iar pe măsura derulării acestora vom informa opinia publică”, precizează sursa citată.

Administratorul gropii de gunoi din Măldărești, județul Vâlcea, devastată de un incendiu care nu poate fi stins de 10 zile, nu a respectat autorizația de mediu. Mai mult, capacitatea de depozitare a fost cu mult depășită, a declarat, marți, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, citat de Mediafax.ro.

Populația nu va fi evacuată din zonă pentru că nu există depășiri ale valorilor de radioactivitate, a dat asigurări Ministrul Mediului.

„Vizavi de radioactivitate, aş vrea să vă spun că anul trecut s-au mai făcut determinări şi a fost prezentat un proces verbal din care reiese că nu au fost depăşiri şi că nu s-au înregistrat niciun fel de probleme. Aşa că, încă o dată, transmit populaţiei din Măldăreşti că nu este problema de a fi pusă într-o situaţie în care să fie evacuaţi sau să li se întâmple alte nenorociri”, a declarat ministrul Mediului.

Mai mult, administratorul depozitului de deșeuri de la Măldăreşti nu a respectat autorizaţia de mediu deoarece capacitatea de depozitare a fost depășită.

„În vizita pe care am făcut-o astăzi, se vede cu ochiul liber că agentul economic respectiv, din prima clipă nu a îndeplinit condiţiile conform legii. Eu cred că era de bun simţ ca împrejmuirea să fi fost făcută conform legii, căile de acces la fel şi nu mai spunem că, în acelaşi timp, tot ce înseamnă depozitarea de deşeuri trebuia făcută conform autorizaţiei de mediu, respectiv să nu fi încălcat legea prin depăşire de depozitare a capacităţii. În urma controalelor făcute de Garda Naţională de Mediu, deci nu de cea locală, s-a constatat clar că agentul economic nu a respectat autorizaţia de mediu dată”, a mai precizat Graţiela Gavrilescu.

Totodată, Grațiela Gavrilescu a trimis corpul de control la Agenția pentru Protecția Mediului și la Garda Națională de Mediu Vâlcea, în condițiile în care cele două instituții au fost acuzate că ar fi fost primele care nu ar fi respectat legea în cazul gropii de gunoi din Măldărești.

Ministrul Mediului, însoțit de o echipă de specialiști, a verificat, marți, modul în care autoritățile din Vâlcea gestionează problema incendiului izbucnit la groapa de gunoi.

Potrivit sursei citate, incendiul de la depozitul de gunoi de la Măldăreşti a izbucnit în 20 august, pompierii acţionând în fiecare zi pentru lichidarea focarelor.


Autorităţile au declarat stare de urgenţă, iar oamenii cer ca SRI să intervină.

Lumea are suspiciuni că la fosta groapă de gunoi de la Măldăreşti, care arde de aproape două săptămâni, au fost depozitate şi materiale periculoase, radioactive.

”Se spune că acolo au fost îngropate deșeuri radioactive”, a spus Costel Moța, consilier local la Măldărești, luni, la Antena 3.

Sunt afectate opt localități, pe o suprafață de circa 30 kilometri.

Pe lângă analizele care denotă depășiri clare în ceea ce privește parametrii optimi ai calității aerului, prefectul Florian Marin a spus, conform curieruldevalcea.ro, cât se poate de clar că în apropierea gropii de gunoi aerul este aproape irespirabil: un om nu poate rezista mai mult de 15 minute fără mască de oxigen. În context, pentru locuitorii din vecinătatea gropii de gunoi este vizată inclusiv evacuarea temporară, până la remedierea problemei.


Citește și: Cine este rmânul nominalizat de Donald Trump la conducerea unei instituții din SUA


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News