Zimbabwe s-a luptat în ultimele luni cu epidemia, pe fondul lipsei accesului la apă curată. Ministerul Sănătății a anunțat pe 14 noiembrie că în țară s-au înregistrat 7.398 de cazuri suspecte, 50 de decese confirmate, iar 109 persoane sunt spitalizate.

Potrivit Federației Internaționale a Crucii Roșii (IFRC), boala se răspândește rapid, afectând mai multe zone în toate cele 10 provincii ale țării.

Autoritățile cer ajutor pentru a limita răspândirea bolii și pentru furnizarea de apă potabilă, spunând că sprijinul primit până acum este inadecvat.

Reprezentanții Crucii Roșii vorbesc despre o lipsa de lucrători din domeniul sănătății pentru a gestiona cazurile de infectare, precum și despre lipsa de provizii pentru a opri transmiterea.

Epicentrul epidemiei este suburbia Kuwadzana din Harare, cu densitate mare de locuitori, unde au fost înregistrate aproape jumătate din cazurile raportate, potrivit oficialilor.

Primarul din Harare, Ian Makone, a declarat joi că actuala epidemie de holeră seamnănă cu cea din 2008, când peste 4.000 de persoane au murit și cel puțin 100.000 au fost infectate, ceea ce a dus la un blocaj a serviciilor de bază din țară.

Autoritățile se așteaptă acum ca epidemia să se răspândească și peste graniță. Țările vecine, inclusiv Malawi, Africa de Sud și Mozambic, au avut și ele, în trecut, frecvente epidemii de holeră.

Holera este o infecție diareică acută cauzată de consumul de alimente sau apă contaminate cu bacteria cunoscută ca vibrionul holeric. Se tratează cu o soluție de rehidratare orală, pentru a înlocui fluidele și sărurile pierdute din cauza diareei și a vărsăturilor.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News