Spitalele publice nu vor mai putea interna, în următoarele 30 de zile, persoane care nu au urgențe medicale grave. Urgențe medicale sunt pacienții infectați cu coronavirus, persoanele care își pot pierde viața în 24 de ore și sunt aduși cu ambulanțele la Unitățile de Primiri Urgențe și pacienții care sunt deja internați și trebuie tratați până pot fi externați.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, decide, prin ordin, limitarea activității spitalelor publice la internarea și rezolvarea cazurilor urgente.
Șefii spitalelor, direcțiilor de sănătate publică, caselor de asigurări de sănătate și serviciilor de ambulanță care, în perioada stării de urgență, nu își îndeplinesc atribuțiile și nu respectă măsurile excepționale care vor fi aplicate în cele 30 de zile cât se va aplica starea de urgență, pot fi suspendați din funcții. În locul lor pot fi puse alte persoane, care vor exercita temporar funcțiile de conducere din acest instituții considerate responsabile de limitarea extinderii cazurilor de coronavirus.
Pot fi suspendați din funcții și șefii autorităților și instituțiilor publice centrale și locale cu atribuții în domeniul asistenței și protecției sociale, dacă se constată că nu își îndeplinesc atribuțiile.
Măsurile de urgență imediată se decid, gradual, în funcție de numărul cazurilor noi de infecții cu coronavirus, a creșterii numărului de pacienți cu COVID-19 în stare critică și a capacității sistemului sanitar de a asigura tratamentul acestora.
Serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de coronavirus și a complicațiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României.
Banii pentru tratamentul pacienților cu coronavirus vor fi dați din Fondul Națiunal Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro