Cuprins:
Se termină șantajul cu gazul de la Moscova
Republica Moldova se confruntă cu o posibilă criză energetică începând cu 1 ianuarie 2025, când expiră contractul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina. Parlamentul de la Chișinău a aprobat instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile, începând cu 16 decembrie 2024..
Măsura a fost solicitată de guvern din cauza riscului ca Transnistria să rămână fără livrări de gaze de la Gazprom, ceea ce ar putea duce la o penurie gravă de energie electrică în întreaga țară.
Premierul Dorin Recean a declarat că acest vot pune capăt „șantajului cu gazul” din partea Moscovei. Gazprom a condiționat livrările alternative de gaz către Transnistria de plata unei presupuse datorii a Chișinăului.
Situația în Transnistria
Autoritățile nerecunoscute ale regiunii transnistrene au instituit stare de urgență economică și au stabilit un plan de măsuri pentru posibila întrerupere a livrărilor de gaze, potrivit News Maker. Planul include crearea unor celule de criză, pregătirea aprovizionării cu lemne și înființarea de puncte de încălzire cu hrană caldă.
Impactul asupra Republicii Moldova
În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi de gaz rusesc tranzitează zilnic Ucraina către Transnistria. Acesta asigură consumul regiunii și producția de energie electrică la centrala de la Cuciurgan, care alimentează și restul Republicii Moldova.
Guvernul de la Chișinău a avertizat că neasigurarea furnizării gazului către Transnistria „va duce la o criză umanitară și va crea, de asemenea, riscuri pentru stabilitatea sectorului electric al Moldovei”.
România s-a arătat pregătită să ajute Republica Moldova
Joi, ministrul român al energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România colaborează cu autorităţile din Republica Moldova, dar şi la nivel european pentru a gestiona situaţia unui scenariu precum sistarea de către Gazprom a livrării gazelor naturale. Oficialul român a dat asigurări că Bucureştiul va fi alături de Chişinău şi a anunţat că, în acest sens, a fost declanşat şi un plan de acţiuni.
Însă capacitatea actuală de import a energiei electrice din România este limitată la 315 MW, insuficientă pentru a acoperi cererea în orele de vârf.
Premierul Recean a explicat că autoritățile au un plan cu 44 de măsuri pentru asigurarea securității energetice. Acesta include scenarii de intervenție în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze din partea Gazprom către regiunea transnistreană. În lipsa producției de energie la Centrala de la Cuciurgan, aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova va depinde în special de rețeaua europeană ENTSO-E și de România, dar aceasta nu va fi suficientă pentru a acoperi integral necesarul țării.