”Cei doi pacienţi sunt echilibraţi hemodinamic şi respirator, afebrili, conştienţi şi cooperaţi, orientaţi temporo-spaţial şi faţă de propria persoană, vorbire normală, fără semne de afectare a capacităţii de recunoaştere prin simţuri (tactil, vizual etc.) a formei unui obiect, de a-l reprezenta şi de a-i sesiza semnificaţia şi fără pierderea capacităţii fiziologice de coordonare a actelor motorii pentru realizarea unui scop sau a unei intenții date”, anunță conducerea unității sanitare.

Primul pacient a fost adus în Unitatea de Primire Urgenţă a SUUMC cu un elicopter SMURD, în ziua de 11 iulie, la ora 23.10, iar cel de-al doilea a fost transferat, din Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, cu un echipaj medical specializat aparţinând Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Acest pacient a fost preluat de echipa medicală de urgenţă a SUUMC, joi, 12 iulie, la ora 03.10.

Din evaluarea, clinică şi paraclinică, realizată de către echipa medicală multidisciplinară, constituită pentru managementul pacienţilor cu politraumă, echipă formată, în acest caz, din medici specialişti în medicină de urgenţă; neurochirurgie; chirurgie toracică; ATI; ortopedie-traumatologie şi imagistică medicală, rezultă că  diagnosticul primului militar este  politraumatism prin accident rutier. Este vroba despre  traumatism coloană vertebrală toracală, hematom epidural anterior toracal regional. Pacientul are și traumatism cranio-cerebral minor cu amnezie anterogradă, dar și contuzii pulmonare posterioare mici.

În acest caz au fost efectuate manevrele chirurgicale pentru toaletarea şi pansamentul plăgilor.

În funcţie de evoluţia stării de sănătate se va decide dacă se optează pentru conduită terapeutică chirurgicală. Momentan pacientul este temporizat din această perspectivă.

În cazul celui de-al doilea pacient, diagnosticat cu politraumatism prin accident rutier, traumatism coloană vertebrală cervicală, amielic cu fractură cominutivă fără deplasare masă laterală dreaptă C1. Traumatism cranio-cerebral minor cu amnezie anterogradă. Plagă contuză scalp regiune frontală dreaptă. Acest pacient a fost supus unor intervenții  chirurgicale pentru toaletarea şi pansamentul plăgilor.  Pacientul nu necesită tratament neurochirurgical.

Ambii pacienţi sunt internaţi în Secţia Neurochirurgie, sub supraveghere medicală, urmând tratament pentru profilaxia durerilor, cortioterapie, antibioterapie, profilaxia ulcerului de stres şi stabilizarea parametrilor biologici, fiind evaluaţi, în evoluţie, din punct de vedere neurologic, neurochirurgical şi din perspectiva chirurgiei toracice.

În funcţie de evoluţia stării de sănătate, echipa medicală multidisciplinară va decide etapele tratamentului medical şi de începere a programului de recuperare şi a celui de asistenţă psihologică de specialitate.

Militarii beneficiază de suportul acordat de familie.

Cei doi militari se aflau , miercuri seara, într-o mașină, împreună cu alți doi colegi, de la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene “Traian Vuia” de la Boboc, iar autovehiculul a lovit de un copac,  la mică distanță de intrarea în unitate.

În urma impactului, un tânăr de 22 de ani, elev al Școlii de Aplicație pentru Aviație Aurel Vlaicu de la Boboc, a murit, iar ceilalți trei colegi de-ai săi, cu vârste de circa 30 de ani, au fost grav răniți, după ce mașina în care se aflau a lovit un copac, la mică distanță de intrarea în unitate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News