Primul pacient a ajuns în cursul după-amiezii, fiind adus cu o mașină de Terapie Intensivă Mobilă a SMURD de la Botoșani, care s-a întâlnit pe drum cu echipajul similar din Iași. Conform informațiilor oferite de prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași, pacientul are 40 de ani, iar la momentul preluării de către medicii ieșeni era conștient și stabil.

Este și cel care se află în starea cea mai bună de sănătate: deși a suferit arsuri pe 12% din suprafața corpului, la nivelul capului, pieptului și ambelor mâini, viața nu îi este pusă în pericol. Acesta va fi internat la Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași, una dintre singurele modernizate la nivel național după momentul Colectiv 2017.

Ceilalți doi pacienți sunt însă în stare mult mai gravă. Medicii sunt pregătiți să îi primească la Iași după 17.30, urmând a fi aduși cu un elicopter de tip Black-Hawk, cu capacitate mai mare. Inițial, au existat discuții dacă aceștia vor fi sau nu transportați la București, însă celula de criză constituită la nivel național a decis transferul pacienților la Spitalul „Sf. Spiridon”.

„Sunt doi pacienți critici, intubați oro-traheal, care în acest moment sunt preluați de elicopterul SMURD București, cu posibilitate de transport a mai mulți pacienți deodată. Ei vor ajunge la Iași, îi vom prelua. Vor fi duși în Clinica de Chirurgie Plastică – Terapie Intensivă, unul având arsură pe 15% din corp, celălalt 23% cu afectarea căilor aeriene superioare”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.

Cele mai grave cazuri au plecat însă spre București: doi bărbați, cu arsuri de peste 20% din suprafața corporală, au fost transferați cu elicopterele SMURD din Iași și Galați către avionul SMURD București, care a aterizat la Iași. Ei vor fi transferați în Centrul de Arși de la București, fiind intubați și ventilați mecanic. Din primele informații obținute de Libertatea de la cadrele medicale din Botoșani, unul dintre acesta a suferit arsuri la căile respiratorii care îi pun viața în pericol: el a suferit arsuri pe mai mult din 25% din suprafața corpului.

Din cele 15 victime care au avut nevoie de intervenție medicală, doi au rămas internați la Spitalul Județean din Botoșani, în timp ceilalți au fost evaluați și au mers acasă. 

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Urmărește-ne pe Google News