Anunțul făcut vineri, 12 august, de autorități înseamnă că locuitorii din aceste regiuni se pot aștepta să fie impuse restricții ale consumului de apă pentru uz casnic și comercial.
Trecerea la starea de secetă nu declanșează automat un set de măsuri, însă înseamnă că Agenția de Mediu și companiile de apă vor implementa planurile stabilite anterior, care țin cont de factori locali, precum precipitațiile, cantitatea de apă rămasă în râuri, rezervoare și lacuri, precum și de prognozele de temperatură și cererea de apă.
Locuitorii și întreprinderile din zonele afectate au fost îndemnați să fie „foarte atenți” la resursele de apă, pe care ar trebui să le folosească responsabil.
„În prezent, ne confruntăm cu un al doilea val de căldură, după ceea ce a fost cel mai uscat iulie înregistrat în anumite părți ale țării. Suntem mai bine pregătiți decât oricând pentru perioadele de vreme uscată, dar vom continua să monitorizăm îndeaproape situația, inclusiv impactul asupra fermierilor și asupra mediului, și vom lua măsuri suplimentare după cum este necesar”, a spus ministrul apei, Steve Double.
Agenția britanică de Mediu a anunțat că rezervele esențiale de apă sunt sigure. Totuși, ministrul mediului, George Eustice, a avertizat că riscul de a rămâne fără apă va fi „mai mare”, dacă va urma o nouă iarnă aridă.
Între timp, Marea Britanie continuă să se confrunte cu temperaturi ridicate și lipsa precipitațiilor, o avertizare privind căldura extremă fiind în vigoare pentru o mare parte din sudul Angliei și părți din estul Țării Galilor până marți. Inițial, aceasta a fost emisă până duminică la ora 18.00.
Potrivit Agenției de Mediu, Marea Britanie a trecut prin cinci luni consecutive de precipitații sub medie și temperaturi peste medie.
Starea de secetă a fost declarată ultima dată în Anglia în 2018.
Foto: EPA