Cauzele crizei energetice
Locuitorii din Transnistria vor avea de suportat întreruperi zilnice ale energiei electrice timp de cinci ore, inclusiv în weekend. Criza afectează atât populaţia, cât şi industria locală. Unele fabrici din Tiraspol, principalul oraş al regiunii, vor putea funcţiona doar noaptea, când presiunea asupra reţelei electrice este mai scăzută.
Compania rusă Gazprom a suspendat exporturile de gaz către Transnistria la 1 ianuarie, invocând datorii neplătite ale Moldovei de 709 milioane de dolari. Moldova contestă această datorie şi acuză Rusia de şantaj energetic.
Rusia dă vina pe Ucraina pentru criză, susţinând că Kievul a refuzat să prelungească un acord de tranzit al gazului care a expirat pe 31 decembrie. Pe de altă parte, Moldova afirmă că Moscova ar putea utiliza o rută alternativă pentru a continua livrările, dar refuză acest lucru.
Impactul asupra populaţiei şi economiei
Locuitorii şi întreprinderile din Transnistria, care s-au bazat mult timp exclusiv pe gazul rusesc, se confruntă acum cu întreruperi ale gazului, ale alimentării cu energie electrică şi probleme în aprovizionarea cu apă. Economia regiunii, deja fragilă, este puternic afectată de această criză.
Un oficial din Transnistria a declarat miercuri că volumele de stocare a gazelor din regiunea separatistă ar fi suficiente pentru următoarele 24 de zile. Această situaţie pune o presiune enormă asupra autorităţilor separatiste pentru a găsi soluţii rapide.
Reacţii şi acuzaţii
Guvernul proeuropean al Moldovei acuză Rusia de crearea artificială a crizei energetice pentru a destabiliza ţara înainte de alegerile parlamentare din această vară.
„Există soluţii, dar autorităţile transnistrene refuză orice dialog şi răspândesc informaţii false, învinuind pe toată lumea, cu excepţia celor care au creat această criză şi au închis robinetul”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al guvernului central.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susţine că Gazprom ar putea furniza gaz Transnistriei printr-o rută alternativă, TurkStream.
În schimb, Transnistria şi Moscova dau vina pe Moldova şi Ucraina pentru criza energetică şi neagă că Moldova ar fi făcut vreo propunere pentru atenuarea situaţiei.
Contextul geopolitic
Transnistria, care se învecinează cu Ucraina, găzduieşte încă 1.500 de soldaţi ruşi pe teritoriul său. Această prezenţă militară adaugă o dimensiune geopolitică complexă crizei energetice actuale.
În plus, toți cei 50.000 de locuitori ai regiunii separatiste Transnistria trăiesc de aproape două săptămâni fără lumină, gaze și căldură. Autoritățile locale nu au găsit o altă soluție pentru această situație de criză, îndemnând populația să adune lemne de foc.
De asemenea, mai multe fabrici și școli au fost închise din cauza lipsei de căldură. Electricitatea este raționalizată, cu întreruperi de curent de 5 ore implementate în toată regiunea. Utilizarea masivă a radiatoarelor electrice a împins rețeaua electrică din era sovietică la limită, avertizează autoritățile.