„Deci nu amenzile sunt neconstituționale, ci ordonanța de urgență prin care se dau aceste amenzi. Iar ordonanța nu e neconstituțională pentru că dă amenzi, ci pentru că le dă într-un mod neconstituțional. Nu se înțelege din ordonanță de ce exact se dă un anumit cuantum de amendă, de ce altul”, clarifică Pătraru.
El comentează apoi cuantumul amenzilor din România, care a ajuns și în atenția presei internaționale.
„Cuantumul unei amenzi descurajează până la un punct. De la un punct încolo însă, pur și simplu te pufnește râsul. Adică, 300 de milioane pentru că ai aruncat o gumă pe jos. O, da, râzi. Nu va plăti nimeni în viața lui așa ceva decât dată trăiește într-o țară cum e Coreea de Nord”, spune Dragoș Pătraru.
El notează că cele mai mari amenzi din UE au fost în România și în Bulgaria, respectiv cele mai sărace țări din spațiul comunitar, iar acest lucru „spune multe despre cum îi vede statul pe cetățeni în aceste state și despre ce încredere există”.
În Bulgaria, halucinant, amenda maximă e de 7.500 de euro. La noi de ”doar” 4.150 de euro. Altfel, În Franța, 3.750 de euro, în Austria 3.600 euro, în Italia 3.000. Însă, bineînțeles, vorbim de amenzi raportate la cu totul alte venituri ale cetățenilor.
Dragoș Pătraru:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro