Ilie Bolojan și noua sa echipă nu au putut în cele șase zile de conducere să facă minuni și să ducă PNL spre un obiectiv ambițios de 15%, însă i-a ferit și de un rezultat rușinos de o singură cifră, după ce Nicolae Ciucă a bifat această contraperformanță în urmă cu o săptămână.
De altfel, cuvântul de ordine la PNL a fost mobilizare, pentru a aduce sau a salva orice vot posibil. Rezultatul de duminica trecută (sub orice așteptări) și necesitatea ca liderii să coordoneze cât mai bine rețelele de susținători a dus la o prezență mai redusă ca niciodată la în Modrogan, sediu moștenit de la vechiul PDL.
La sediul liberalilor, în cea mai mare parte din zi au fost prezenți doar Adrian Veștea, secretarul general, Vasile Blaga (candidat la Senat în Timiș și fost președinte al PDL), plus prim-vicepreședintele Ciprian Ciucu. La alte alegeri, prin partid se perindau zeci de lideri, acum aproape a bătut vântul prin sediul liberalilor. Singurul care a mai comunicat public cu presa a fost secretarul general interimar, Adrian Veștea.
Câteva zeci de membri PNl au fost aduși exact înainte de anunțarea exit poll-urilor, iar printre persoanele mai cunoscute au fost prim-vicepreședinții (cu excepția lui Valeriu Iftime), Rareș Bogdan, Sebastian Burduja sau Daniel Fenechiu.
Potrivit unor surse liberale, PNL a căutat să recupereze în teritoriu mai ales în urbanul mare, inclusiv în centrele universitare, cum sunt Bucureștiul, Timișul sau Cluj Napoca, unde la prezidențiale au fost spulberați, în special de voturile care au mers cu precădere spre Elena Lasconi. Ilie Bolojan a apărut cu doar jumătate de oră înainte de închiderea urnelor, iar la declarația de presă de la ora 21.00 a fost laconic, subliniind că el și echipa sa își menține toate promisiunile de reformă din ultima săptămână.
Păreri diferite privind intrarea la guvernare
„În ceea ce privește rezultatul votului, așa cum vedeți, va fi un Parlament pulverizat, cu mai multe partide și cred că inevitabil se va pune problema formării unei coaliții de guvernare. PNL este dispus să participe la o astfel de coaliție în așa fel încât să fim un factor de modernizare pentru țara noastră, iar baza de discuție va fi programul de reforme pe care ni le-am asumat”, afirma Ilie Bolojan, președintele interimar pe scenă.
Cu puțin timp înainte, unul din liberalii din vechea conducere a PNL țipa în sediu că partidul trebuie să intre în Opoziție, pentru că o formațiune politică se poate reforma doar așa. Iar părerea privind intrarea în Opoziție e împărtășită de o parte dintre lideri. Susținători lui Bolojan doresc un Cabinet mai larg, care să poată guverna România, în contextul în care partidele suveraniste, unele cu discurs de extremă dreapta, trec de 30%. Practic, forțele suveraniste și-au triplat forța în ultimii patru ani.
Estimarea PNL privind o forță parlamentară de maxim 60 de parlamentari plasează formațiunea liberală într-o poziție ingrată, dată fiind că niciodată nu a mai fost într-o asemenea situație din 2000, când formațiunea a luat sub 10%, iar numărul de mandate a fost de 43.
În noaptea aceasta și mâine dimineață liberalii au așteptări ca în urma numărării buletinelor vor reuși să nu scadă sub 13%, cu toate că există circumscripții unde au un handicap major, cum e diaspora, a doua cea mai mare circumscripție. În diaspora, PNL nu are listă la Camera Deputaților, deci ar putea pierde câteva zeci de mii de voturi, voturi care putea ajuta la împărțirea finală a mandatelor.
Mobilizarea UDMR, studiu de caz
Liberalii s-au uitat cu jind la modul cum s-au mobilizat cei din UDMR. În județele cu comunitate maghiară oamenii au ieșit la vot în procent foarte mare. La 21.00, la închiderea urnelor, patru din primele cinci partide erau cele care au și o proporție consistentă de etnici maghiari, în frunte cu Harghita, unde Uniunea obține scoruri de și de peste 70% în mod tradițional.
Județele de pe locurile doi și trei, Bihorul, respectiv Clujul, sunt circumscripții care tradițional era fiefuri liberale, dar acum votul e divizat între PNL, USR și UDMR.
FOTO Dumitru Angelescu
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!
ciobanudorin_2006 • 01.12.2024, 22:54
Asa e când promiți ceva și nu te ții de cuvânt (Rareș Bogdan versus pensiile speciale și acele 30 de zile)Oamenii simpli nu uita și....decontează.Multe de spus dar clasa politica și de stânga și de dreapta ,suveranista nesuveranista pro sau contra uita cine ia trimis în parlament.Doar ptr ei guvernează și doar noi decontam sărăcia.
CamelianPropinatiu • 01.12.2024, 22:48
E posibil cu ceva traseiști să nu se schimbe decât TVA-ul după 1 ianuarie.