Cea mai recentă ediție a „Indexului Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile pentru Europa Centrală și de Est și Eurasia a fost lansat joi și indică o înrăutățire continuă a situației societății civile din România.
Autorii raportului susțin că înăbușirea violentă a protestelor din 10 august 2018, multiplele inițiative guvernamentale de exagerare a obligațiilor de raportare ale organizațiilor, precum și discursul denigrator al autorităților publice la adresa protestatarilor și a asociaților au contribuit semnificativ la degradarea scorului României.
Potrivit indexului, țara noastră a obținut un scor de 3,7. Astfel, starea societății civile a revenit în 2018 la un scor similar cu cel din anul 2004, de la finele guvernării Adrian Năstase.
„Din păcate, în anul 2018, ne-am îndepărtat și mai mult de acea normalitate în care statul român asigură bunăstare cetățenilor prin integrarea opiniilor venite dinspre societatea civilă, fie ele și critice. Ori, la noi lucrurile au mers în direcție inversă – opiniile critice au tins să fie înăbușite, în niciun caz respectate ca venind de la organizații, oameni dornici de mai bine în comunitatea lor”, a declarat Ionuț Sibian, director executiv, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, într-un comunicat de presă.
Din raport reiese că discuțiile despre corupție au dominat agenda publică din România în anul 2018.
„Pretinzând că este necesar să diminueze abuzurile sistemului judecătoresc, coaliția de guvernare a amendat trei legi majore care guvernează sistemul judecătoresc, pentru a institui o secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție și pentru a crește rolul Ministerului Justiției în numirea și demiterea procurorilor-șefi. Conform criticilor oficiale venite din partea Comisiei de la Veneția, această modificare ar slăbi rolul Consiliului Superior al Magistraturii în asigurarea independenței sistemului judecătoresc”, precizează autorii studiului.
În index se amintește faptul că acțiunile organizațiilor neguvernamentale au fost afectate din cauza înmulțirea încercărilor de reglementare a operațiunilor și a finanțelor asociațiilor și fundațiilor.
De asemenea, autorii cercetării au precizat faptul că în 2018 unii politicieni și oficial de rang înalt din Guvern au acuzat organizațiile din societatea civilă că ar fi agenți străini.
La începutul anului 2019, în România sunt înregistrate 107,774 de organizații neguvernamentale, în creștere cu 6,093 față de anul precedent, conform Registrului Național al Organizațiilor Neguvernamentale.
Ce este Indexul Sustenabilității Organizaţiilor Societăţii Civile (Indexul USAID)
Indexul Sustenabilităţii Organizaţiilor Societăţii Civile este un instrument analitic care măsoară progresul sectorului societății civile din regiunile Europa Centrală şi de Est şi Eurasia. Indexul urmăreşte evoluţia sectorului civil în 24 de ţări în ultimii 21 de ani.
Raportul examinează mediul general propice pentru societatea civilă, cu accent pe dimensiunile juridică, de capacitate organizațională, sustenabilitate financiară, de advocacy, furnizare de servicii, infrastructură şi imagine publică ale organizaţiilor societăţii civile.
Fiecare dimensiune este evaluată pe baza unei scale de şapte puncte, unde 1 indică un nivel foarte avansat de dezvoltare şi 7 indică un nivel scăzut de dezvoltare.
Indexul este dezvoltat de către Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în parteneriat cu FHI 360, International Center for Not-for-Profit Law (ICNL) și, ca partener local pentru România, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC).
foto: Inquam Photos/ Adriana Neagoe
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro