Reporterii Libertatea au sunat la câteva dintre persoanele care au pus aceste anunțuri, pentru a afla de ce le-au scos la vânzare, mai ales că vorbim de niște afaceri cu potențial de profit.
Unul dintre cei care au dat anunț că își vând afacerea finanțată prin Start-Up Nation este din Oradea și spune că a mai pus alte câteva proiecte, iar proiectul cu „patiserie” mai mult îl încurca, așa că vrea să îl vândă. „Am depus mai multe proiecte și am câștigat și la unul pe curățătorie. Eu mai am și alte firme aici, spălătorii, curățătorii, iar gestionarea și acestuia cu patiseriile îmi devine foarte dificilă, așa că o scot la vânzare. Proiectul este pentru două locații cu câte doi angajați, iar cheltuielile sunt pentru aparate specifice acestei afaceri”, ne-a spus Dan (numele celui care a pus anunțul).
Afacerea o vinde cu 3.000 de euro și spune că vrea să îl ajute pe cumpărător și cu achiziția aparaturii, ba chiar îi poate face legătura și cu consultantul proiectului.
În București, Sorin își vinde afacerea legată de o grădiniță pentru că, spune el, nu s-a mai legat parteneriatul pe care se baza pentru a-și începe afacerea. Omul s-a mai scuzat spunând că tocmai și-a cumpărat o casă și nu o să se descurce cu toate acestea.
Ambele proiecte ar trebui implementate până aproape de finele acestui an, altfel cheltuielile se cam fac pe bani proprii.
Afaceri după modelul SRL-D
Potrivit fostului ministru al IMM-urilor Florin Jianu, care a și pornit programul, Start-Up Nation ar trebui făcut pe un alt model decât cel prezent, pentru a preveni vânzarea afacerilor.
„Când creezi un astfel de program, nu poți să acoperi toate provocările care pot apărea odată cu derularea acestuia. Când am creat programul Start-up Nation România, nu m-am gândit că anumite proiecte vor fi vândute. E foarte important să revii asupra unei politici publice, propunerea mea fiind aceea ca programul să se desfășoare după modelul SRL-D pentru care nu se lasă posibilitatea cesionării, vânzarii sau înstrăinării părților sociale”, a declarat Florin Jianu, pentru Libertatea.
Problema cu cei care fac mai multe proiecte și apoi le vând este că iau șansa altor tineri care vor să își deschidă o afacere, mai ales că multe dintre aceste anunțuri vor rămâne la stadiul de proiect, dacă sunt abandonate de proprietari.
Prin programul Start-Up Nation, statul oferă un ajutor nerambursabil de maximum 200.000 de lei celor care au pornit o afacere în anul 2017. Acestea nu trebuie să aibă datorii la stat și să creeze cel puțin un loc de muncă pentru următorii doi ani. De asemenea, acționarul/asociații nu trebuie să mai fi avut alte firme.
Ministerul se laudă cu „succesele”
Oficialii de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat se laudă cu cât de bine merge programul, câte dosare au fost aprobate și au primit credite.
„La această dată, au fost aprobate credite punte, de instituțiile partenere: BCR -1.418, Banca Transilvania -1.684, CEC -1.188. Total 4.290 credite punte aprobate”, spun oficialii ministerului.
De asemenea, au fost trimise de către bănci la FNGCIMM mii de dosare: BCR – 1.144, dintre care 542 aprobate, Banca Transilvania – 1.671, dintre care 927 aprobate, CEC – 939, dintre care 295 aprobate. La bănci mai sunt spre aprobare alte aproape 400 de dosare.
„Au fost analizate, cu această ocazie, și aspectele identificate de parteneri pe parcursul implementării Start-Up Nation 2017, care au îngreunat funcționarea programului, convenindu-se asupra necesității eliminării acestora pentru perfecționarea ediției 2018”, mai spun reprezentanții ministerului.
Cesiunea de acțiuni ale societăților comerciale este legală, ea neîncălcând nici legislația și nici prevederile schemei de ajutor de minimis Start-Up Nation.
„De altfel, identificarea unor oportunități de afaceri este o caracteristică a spiritului antreprenoriatului. Totuși, noii deținători ai acestor societăți comerciale, beneficiare de ajutor de minimis în cadrul programului, trebuie să știe că vor prelua inclusiv obligațiile ce decurg din implementarea schemei, cum ar fi, de exemplu, menținerea locurilor de muncă create prin program pe parcursul a 2 ani sau păstrarea echipamentelor pentru care s-a obținut finanțarea”, atenționează Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Potrivit ministerului, cei care preiau aceste proiecte trebuie să fie conștienți de un fapt: planul de afaceri este unul gândit pentru altcineva și nu este neapărat cel mai potrivit pentru ei. Ei vor avea obligația de a lucra cu ceva croit pe alte repere, care nu poate fi adaptat nevoilor și structurilor acestora.
Chestinați, în luna decembrie, despre vânzarea pe platformele de anunțuri, reprezentanții BCR spuneau că sunt siguri că niciuna dintre afacerile pe care ei le finanțează nu sunt vândute, pentru că nu ar fi posibil așa ceva.
Reprezentanții OLX au anunțat că investighează aspectele legale privind comercializarea pe acest site a proiectelor Start-Up Nation.
Citește și:
Sfaturile psihologului Libertatea pentru elevii care urmează să susțină examene. Cum înveți eficient și cum îți învingi emoțiile