Aflat în postura de pacient, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Iași, a petrecut o zi întreagă plimbându-se între spitale și așteptând în fața ușilor, după ce a fost mușcat de o căpușă, scrie Ziarul de Iași. ”M-a muşcat o căpuşă, am încercat să o scot şi s-a rupt, capul rămânând înfipt în piele. Mi-am zis că nu are niciun rost să merg în urgenţă pentru atâta lucru, dar până la urmă tot acolo am ajuns”, a povestit Sebastian Tătaru.
Acesta a mers la Spitalul de Boli Infecţioase, însă, după o consultaţie de câteva minute, în care s-a constatat că este într-adevăr vorba de o muşcătură de căpuşă, el a primit o trimitere către Clinica I Chirurgie a Spitalului ”Sf. Spiridon“, spitalul de boli infecţioase nefăcând intervenţii chirurgicale.
Trimis la UPU, deși nu era o urgență
”La Clinica I mai bine de o oră, până să se uite cineva la mine. De fapt, am oprit eu un medic şi i-am prezentat trimiterea. S-a uitat, a constatat că există o muşcătură şi m-a trimis la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), pentru că nu putea face intervenţia chirurgicală fără o hârtie de acolo. Am încercat să explic că, în fond, nu este nicio urgenţă, e doar o muşcătură şi am trimitere de la Infecţioase, dar degeaba”, a povestit Tătaru.
La UPU, aşteptarea pacientului s-a prelungit timp de patru ore. Cum muşcătura nu era considerată o urgenţă, pacientul a fost preluat doar după ce au fost făcute consultaţiile la cazurile serioase.
”Mi s-au făcut hârtiile necesare şi m-au trimis înapoi la Clinica I Chirurgie, dar nu înainte să trebuiască să aştept un brancardier, deşi evident că puteam merge şi pe picioarele mele. Până la urmă, nu m-au dus cu brancarda, dar am aşteptat să mă conducă cineva, că aşa e procedura”, a mai precizat acesta.
De frică, medicii respectă procedurile la sânge
Operaţia de eliminare a capului căpuşei a durat doar două minute, timpul total de aşteptare şi de plimbare între spitale şi secţii fiind însă de peste şase ore.
”De atâtea scandaluri, medicii se tem şi urmează la sânge litera reglementărilor. Acestea sunt într-adevăr procedurile într-o zi de weekend. Toate cazurile prezentate la spital sunt înregistrate în UPU, deci trebuia să ajungă obligatoriu la noi. Chiar dacă era o intervenţie simplă, cei de la Clinica I au preferat să urmeze strict procedura şi să ceară înregistrarea cazului în UPU. Fiind o urgenţă de cod verde spre albastru, adică aproape inexistentă, a fost lăsat la urmă. În multe cazuri, vin la UPU pacienţi care apreciază ei că reprezintă o urgenţă, deşi nu sunt. Acum a fost un pacient care nu voia să aglomereze medicii, dar din păcate s-a ajuns în acelaşi punct”, a explicat medicul-şef al UPU, Diana Cimpoeşu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro