De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, în februarie 2022, Statele Unite şi Uniunea Euroepană (UE) au impus o serie de sancţiuni pentru a lovi economia rusă, însă cu puţin succes până în prezent.
UE a impus 13 pachete de sancţiuni Rusiei şi vizează gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti într-un nou pachet de sancţiuni, prin interzicerea transferului GNL prin UE către ţări terţe.
Acest nou pachet de sancţiuni, aflat în negociere, ar putea să lărgească lista neagră a UE la un număr de entităţi chineze acuzate de furnizarea de tehnilogii militare Rusiei, potrivit unor surse diplomatice.
Acest subiect este abordat în proiectul „declaraţiei finale” a reuniunii G7 a miniştrilor de Finanţe, în care se arată că statele membre „se vor opune tentativelor de evaziune sau de ocolire a sancţiunilor, prin facilitatea eforturilor de achiziţionare ale industriei ruse a apărării prin instituţii financiare”.
Miniştrii finanţelor din G7 anunţă sâmbătă „progrese” în negocierile pe care le poartă cu privire la folosirea veniturilor generate de către active ruseşti blocate în vederea acordării unui nou ajutor Ucrainei.
„Progresăm în discuţiile noastre despre potenţiale mijloace de anticipare a beneficiilor extraordinare provenind de la active suverane ruse imobilizate în profitul Ucrainei, conform dreptului internaţional şi sistemelor noastre juridice respective”, anunţă ei.
Obiectivul este „să le prezentăm liderilor noştri, înaintea summitului (şefilor de stat şi de guverne G7), la Puglia, în iunie, opţiuni care să permită oferirea unei susţineri financiare suplimentare Ucrainei”, anunţă ei.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!