Decizia vine după ce preşedintele venezuelean „Nicolas Maduro nu a convocat în termenul de opt zile pe care l-am stabilit noi alegeri prezidenţiale. Aşadar, Marea Britanie, alături de aliaţi europeni, îl recunoaşte acum pe Juan Guaido ca preşedinte constituţional interimar până când se vor putea desfăşura alegeri credibile. Să sperăm că astfel ne apropiem de încheierea crizei umanitare”, a transmis pe Twitter ministrul de externe britanic Jeremy Hunt.
La scurt timp după aceea, președintele francez, Emmanuel Macron a transmis că „Venezuelenii au dreptul să se exprime liber şi democratic. Franţa îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar pentru lansarea unui proces electoral”.
Tot luni a reacționat public și premierul spaniol Pedro Sanchez spunând că: „Îl recunosc pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei, cu un cadru de timp clar: organizarea de alegeri libere şi democratice, cu garanţii şi fără excluderi. Nu voi face niciun pas înapoi. Pentru libertate, democraţie şi armonie în Venezuela”.
Alte țări care au anunțat luni că îl susțin pe Juan Guaido drept președinte interimar al Venezuelei sunt Suedia, Danemarca și Austria. „În această situaţie, îl susţinem pe Guaido, considerându-l preşedinte interimar legitim”, a declarat ministrul de externe suedez Margot Wallstrom pe postul de radio public. „Danemarca îl recunoaşte pe preşedintele Adunării Naţionale … până la organizarea de noi alegeri libere şi democratice”, a anunţat pe Twitter ministrul danez de externe Anders Samuelsen.
Guaido „se poate baza pe sprijinul nostru deplin în eforturile sale de restabilire a democraţiei în Venezuela, care suferă de prea mult timp din cauza proastei guvernări socialiste şi absenţei statului de drept”, a asigurat pe Twitter cancelarul austriac Sebastian Kurz, în spaniolă.
Spania, Franţa, Germania, Marea Britanie, Olanda, Portugalia şi Austria i-au cerut lui Maduro să accepte organizarea unui scrutin prezidenţial anticipat, în caz contrar afirmând că-l vor recunoaşte, de luni, ca preşedinte pe liderul Parlamentului, Juan Guaido, scrie Agerpres.
Joi, Parlamentul European a recunoscut autoritatea lui Guaido şi a îndemnat toate ţările din UE să procedeze la fel. SUA, Canada şi mai multe state latino-americane, între care Columbia şi Brazilia, l-au recunoscut deja ca preşedinte pe Juan Guaido.
După anunțurile făcute de liderii statelor europene, Kremlinul, declarat susținător al lui Nicolas Maduro, și-a manifestat indignarea față de decizia acestora.
„Percepem tentativele de a legitimiza uzurparea puterii drept o ingerinţă directă şi indirectă în treburile interne ale Venezuelei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Aceasta nu favorizează în niciun caz reglementarea paşnică, eficientă şi viabilă a crizei pe care o traversează Venezuela”, a continuat Peskov, subliniind că oricare ar fi soluţia, aceasta „trebuie găsită de venezuelenii înşişi”.
Citește și: CORESPONDENȚĂ „România din Antarctica”/ Aventurile bagajului rătăcit: „Parcă toate lucrau împotriva noastră”
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!