Pachetul propus – a zecea rundă de sancțiuni UE împotriva Moscovei – include restricții comerciale în valoare de peste 10 miliarde de euro, potrivit șefei Executivului comunitar, Ursula von der Leyen, inclusiv o interdicție asupra importurilor de cauciuc rusesc în UE.
De asemenea, noua rundă de sancțiuni ar urma să interzică exporturile europene de echipamente tehnice și piese de schimb către Rusia, pe care Moscova le-ar putea folosi pe câmpul de luptă.
Executivul de la Bruxelles dorește, de asemenea, ca cele 27 de țări UE să urmărească mai bine activele rusești de pe teritoriul lor, în timp ce blocul comunitar caută modalități prin care aceste active să poată fi folosite la reconstrucția Ucrainei, după încheierea războiului. Cu toate acestea, unele țări au respins ideea de a putea fi amendate dacă nu vor raporta situația detaliată activelor rusești de pe teritoriul lor, potrivit surselor citate de Reuters.
„Există mai multe probleme nerezolvate, inclusiv în ceea ce privește sancțiunile asupra importurilor de cauciuc și obligațiile legate de raportarea activelor rusești”, a declarat una dintre surse. Toți diplomații citați de Reuters au vorbit sub protecția anonimatului, din cauza naturii condifențiale a negocierilor care se poartă în interiorul blocului comunitar.
Mai multe discuții între reprezentanții de la Bruxelles ai țărilor membre UE urmează să aibă loc joi, 23 februarie, au precizat sursele.
„Rămânem încrezători că mâine (joi, n.r.) se va ajunge rapid la un acord”, a declarat un alt diplomat european, adăugând că înțelegerea va fi apoi finalizată oficial vineri.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina