Departamentul Comerţului a inclus, joi, circa 30 de entităţi pe o listă neagră care restrânge exporturile sensibile, iar pe de altă parte, Trezoreria le-a interzis cetăţenilor americani să facă afaceri cu opt companii high tech, printre care şi liderul mondial pe piaţa dronelor, DJI
De cealaltă parte, China şi-a exprimat vineri „opoziţia fermă” faţă de noile sancţiuni adoptate de Statele Unite împotriva companiilor chineze, acuzate de Washington că iau parte la încălcarea drepturilor minorităţii uigure.
„Vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja cu fermitate drepturile şi interesele legitime ale entităţilor şi companiilor chineze”, a declarat în faţa presei Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.
Organizaţii de apărare a drepturilor omului au relatat că Beijingul desfăşoară o supraveghere fără precedent a populației uigur, în special prin cercetări ADN şi folosirea inteligenţei artificiale pentru recunoaştere facială.
Cercetarea ştiinţifică în biotehnologie şi în inovaţia medicală poate salva vieţi. Din păcate, Republica Populară Chineză alege să folosească aceste tehnologii pentru a-şi controla populaţia şi pentru a-i reprima pe membrii grupurilor minoritare etnice şi religioase.
Gina Raimondo, secretarul american al Comerțului:
Noile măsuri vin la o zi după cele care au vizat alte cinci entităţi chineze acuzate că favorizează traficul de opiacee sintetice, responsabile de un număr record de decese prin supradoză în SUA.
De această dată, Departamentul Comerţului şi Trezoreria au atacat înalta tehnologie chineză, care ar fi folosită pentru a încălca drepturile populaţiei uigure, majoritar musulmane, în regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei.
Institutele de cercetare vizate de aceste noi sancţiuni ale SUA cuprind centre axate pe transfuzii de sânge, bioinginerie şi toxicologie.
Tot joi, Senatul SUA a aprobat în unanimitate o lege care interzice importurile în SUA a unei game largi de produse fabricate în provincia chineză Xinjiang, cu scopul de a lupta împotriva muncii forţate a minorităţii uigure. Votul a survenit în ciuda campaniei de lobby a companiilor, care au susţinut că legea ar perturba lanţurile de aprovizionare mondiale, aflate deja sub presiune din cauza pandemiei.
Legea adoptată de Senat urmează să fie promulgată de preşedintele Joe Biden.