Un prim pas îl reprezintă închiderea guvernului federal și a serviciilor prestate de acesta, care ar urma să aibă loc vineri, dacă până joi noaptea nu se votează extinderea finanțării, potrivit Reuters.
Ultima închidere a serviciilor prestate de guvernul federal a fost de 35 de zile și a avut loc la final de 2018 și început de 2019.
Divizare între democrați
Problema o constituie faptul că Congresul este dominat la limită de către Partidul Democrat, iar Partidul Republican a anunțat că nu dorește să participe la operațiune.
Mai mult, în interiorul democraților există o scindare între moderați și progresiști.
Aceștia din urmă amenință să voteze împotriva planului de 1.000 de miliarde de dolari pentru investiții în infrastructură al președintelui Joe Biden dacă nu obțin o serie de concesii în planul de 3.500 de miliarde de dolari pentru investiții interne.
Tabăra progresistă insistă pentru o serie de cheltuieli sociale, în vreme ce moderații vor un pachet mai mic.
Senatul și Camera Reprezentanților sunt așteptate să voteze joi un pachet care să finanțeze temporar activitatea până în luna decembrie.
Republicanii nu vor noi datorii
Republicanii nu doresc creșterea datoriilor și acuză că acestea duc la inflație mai mare. Aceștia cer reducerea deficitului fiscal.
Democrații și Republicanii se contrazic în privința acordării Departamentului Trezoreriei SUA, echivalentul ministerului de Finanțe, autoritatea de a se împrumuta suplimentar.
Pericol pentru economia globală
Janet Yallen, secretarul Trezoreriei, a avertizat împotriva intrării în incapacitate de plată a Statelor Unite.
Aceasta a spus că efectele ar putea fi „catastrofale”, potrivit Seattle Times, care citează New York Times. Între efecte s-ar putea ca persoanele în vârstă să nu își mai primească ajutoarele, soldații să nu mai poată fi plătiți, iar dobânzile la credite, carduri de credit și leasing auto ar putea crește simțitor.
Aceasta a mai spus că un astfel de eveniment ar afecta statutul dolarului de monedă de rezervă internațională.
„Ar fi dezastruos pentru economia americană, pentru piețele financiare globale și pentru milioane de familii și muncitori a căror siguranță financiară ar putea fi afectată de întârzierea plăților”, a spus Yellen.
Bursele din SUA au scăzut puternic în ultimele zile din cauza fricțiunilor politice privind datoria publică și spectrul unei posibile neplăți. Indicele S&P 500 a scăzut cu 2% în data de 28 septembrie, iar dobânzile la obligațiunile de stat au crescut la cel mai înalt nivel din luna iunie până acum.
Concomitent, o altă amenințare vine din China, unde gigantul imobiliar Evergrande nu își poate plăti datoriile de 300 de miliarde de dolari.
Acesta ar putea intra în colaps și să declanșeze un efect de domino în sectorul financiar al Chinei.