Această recomandare vine după un avertisment similar din partea ministrului britanic de externe, David Lammy, care a declarat că situaţia „s-ar putea deteriora rapid”.

Iranul a promis o ripostă „severă” împotriva Israelului, pe care îl acuză de moartea şefului Hamas, Ismael Haniyeh, miercuri, la Teheran. Asasinarea sa a avut loc la câteva ore după ce Israelul l-a ucis pe comandantul Hezbollah Fuad Shukr la Beirut.

Există temerea că Hezbollah din Liban, o grupare susţinută de Iran, ar putea juca un rol important în orice astfel de ripostă, care, la rândul său, ar putea declanşa un răspuns israelian serios.

Ambasada SUA a precizat sâmbătă că persoanele care aleg să rămână în Liban ar trebui să „pregătească planuri de urgenţă” şi să fie pregătite să „se adăpostească la faţa locului pentru o perioadă prelungită de timp”.

Aceasta a menţionat că mai multe companii aeriene au suspendat şi au anulat zboruri, iar multe au vândut toate biletele, însă „opţiunile de transport comercial pentru a părăsi Libanul rămân disponibile”.

Pentagonul a declarat că a desfăşurat nave de război şi avioane de luptă suplimentare în regiune pentru a ajuta la apărarea Israelului de posibile atacuri ale Iranului şi ale intermediarilor săi.

Regatul Unit a declarat că trimite personal militar suplimentar, personal consular şi agenţi ai forţelor de frontieră pentru a ajuta la orice evacuare, dar a îndemnat cetăţenii britanici să părăsească ţara „în timp ce zborurile comerciale sunt în funcţiune”.

Două nave militare britanice se află deja în regiune, iar Royal Air Force a pus elicoptere de transport în aşteptare.

Urmărește-ne pe Google News