Statele Unite au anunțat vânzarea unor sisteme antiaeriene, inclusiv NASAMS și 123 de rachete, către Taiwan, conform agenției americane responsabile cu vânzarea echipamentelor militare în străinătate. Această tranzacție, care mai trebuie validată de Congres, se ridică la 1,16 miliarde de dolari.

O altă vânzare, anunțată vineri, include sisteme radar în valoare de 828 de milioane de dolari. Echipamentele vor fi preluate direct din stocurile US Air Force.

Deși Statele Unite nu recunosc Taiwanul ca stat și consideră Republica Populară Chineză singurul guvern legitim, ele oferă Taipeiului un sprijin militar semnificativ. Beijingul se opune frecvent acestui ajutor și acuză Washingtonul de amestec în treburile sale interne.

China consideră Taiwanul o provincie a sa, nereunificată încă de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949. Beijingul susține o ,,reunificare pașnică” cu insula, care este guvernată de un sistem democratic, dar nu exclude utilizarea forței militare. Navele de război și avioanele de luptă chineze patrulează regulat în jurul Taiwanului.

La mijlocul lunii octombrie, Taiwanul a detectat un număr record de 153 de avioane chineze într-o singură zi, în timpul unor manevre militare chineze. Cu o lună mai devreme, Beijingul a sancționat companii americane din domeniul apărării ca răspuns la aprobarea de către Washington a vânzării de echipamente militare către Taiwan.

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News